Rusya’da Teoloji Konferansı: Dine Hakaret Cezasız Kalmamalı

Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan 8. Uluslar Arası İslam Teoloji Konferansı’nda dini liderler Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) coğrafyasında terör, aşırılık, uyuşturucu ve alkol bağımlılığına yönelik ortak mücadele kararı aldı.

Rusya’da Teoloji Konferansı: Dine Hakaret Cezasız Kalmamalı
Din adamlarının yetiştirilmesi, din eğitimi konularında da işbirliği kararı alan Avrasya coğrafyasından din adamları, İslamiyet’e yönelik hakaret suçlarının kabul edilemez olduğunu, bunun mutlaka karşılığının ceza olması gerektiğini vurguladı.
Moskova’nın merkezindeki Radisson Slavyanskaya Otelin’de düzenlenen foruma Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Paçacı, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi senatörü Ruslan Gattarov, Rusya Ortodoks Kilisesi Sözcüsü Vsevolod Çaplin, Rusya Şarkiyat Enstitüsü Başkanı Vitali Naumkin, Kırgızistan Müftüsü Rahmatulla Egemberdıyev ve akademisyenler yer aldı.

MÜSLÜMANLAR HAKLARINI YASAL ZEMİNDE ARAYACAK

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, bir hafta önce İstanbul’da düzenlenen 8. Avrasya İslam Şurası toplantısının ardından Moskova’da bu önemli etkinliğe ev sahibi olmaktan onur duyduklarını ifade etti.

Gaynutdin, dünya ülkelerinde Müslümanların şiddete maruz kaldığını söyledi.

Müftüler Konseyi Başkanı, Tataristan’da terör saldırısı sonucunda müftüler Valilulla Yakupov ve Said Çirkeyski’nin öldürülmesini hatırlatarak, “Bu saldırı sadece Müslümanları değil milyonlarca Rusya vatandaşını derinden etkiledi. Biz dini özgürlük haklarımızı, kültür ve dillerimizi savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Ancak bunu yasalar çerçevesinde yapacağız.” dedi.

RUSYA’NIN DİNİ BİRİKİMLERİNE SAYGILIYIZTürkiye Büyükelçisi Sezgin de konferansın Türkiye Diyanet İşleri’nin katkılarıyla yapılmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Bu konferansın öncekiler gibi yararlı olmasını temenni ederim. Dünya bugün siyasal, sosyal ve ekonomi süreçten geçiyor. Tabii ki sosyolojik anlamda kültürel değerler de önemli. Bu hassas sürecin beraberinde getirdiği sorunların etnik ve dini unsurların üzerinden kötüye kullanılması ihtimali mevcut. Bunlarla mücadelede en büyük görevler din adamlarına düşmekte. Yüksek niteliklere sahip din adamların nasıl yetiştirilmesi gerektiği de günün önemli konusu. Bu bağlamda teoloji konferanslarının önemi ve hizmeti çok yüksek…”
Rusya ve Türkiye arasında dini alanlarda işbirliğinin geliştiğine işaret eden Sezgin, “Çok sayıda kültür ve dinlerin huzur içinde bir arada yaşadığı Rusya’nın birikimlerine saygı duyuyoruz. Rusya’daki Müslüman kurumlarıyla yaptığımız işbirliğine çok önem veriyoruz. Bunun yanısıra Diyanet İşleri Rusya Ortodoks Kilisesi ile temas içerisinde. Her iki kurum arasında önümüzdeki ay Ankara’da bir toplantının yapılması öngörülmekte” dedi.

OSMANLI’DA FARKLI DİNLER BİR ARADA HUZUR İÇİNDE YAŞADITürkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Paçacı da toplantıya katılmaktan büyük onur duyduklarını ifade ederek, “Biz köklü geçmişe sahip bir toplumuz. İslam adına Rusya’da son 20 yılda yapılan eğitim çalışmalarını takdirle karşılıyoruz.” dedi.

Cehalet ve şiddete karşı dini eğitim konularında İlahiyat Fakültelerine büyük görev düştüğünü belirten Paçacı, bu bağlamda Türkiye’deki İlahiyat Fakültelerinin başarısını örnek verdi.
Rusya Ortodoks Kilisesi Sözcüsü Çaplin de konuşmasında dinler arası barış adına böyle teolojik konferansların yararlı olacağını belirtti.

Çaplin, günümüzde şiddet olaylarıyla mücadele bağlamında din adamlarına da büyük görevler düştüğünü ifade etti.

Konferansta dini konularda işbirliği konusunda ortak bir karar da kabul edildi.SENATÖR SANAL ALEMDE İSLAM’A SALDIRANLARLA MÜCADELE EDECEKCihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Federasyon Konseyi senatörü Gattarov: “Bugün düzenlediğimiz uluslar arası forumda Müslümanlar olarak dini eğitim, görüş ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz. İkinci önemli konu İslam dininin nasıl geliştiği, dünya Müslümanları arasında nasıl işbirliği ve dayanışma sağlandığını ele alıyoruz. Ben burada daha önemli konunun ele alınmasını önerdim. İslam’a karşı sanal alemde yapılan çirkin saldırılara karşı mücadele etmek. Örneğin Müslümanların Masumiyeti adlı çirkin filmi çok önceler fark etmiştim. Ama bu hakaret içeren filmin, organizatörleri tarafından internetten kaldırılmasını bekliyordum. Ben basın aracılığıyla onların bunu yapmasını talep ettim. Yine istenilen gelişme olmadı. Bu durumda Rusya Başsavcılığı’na başvurmak zorunda kaldım. Ve bana Rusya’nın önemli mercileri destek verdi, hep birlikte filmin yasaklanmasını başardık. Bundan sonra da dini değerlere karşı böyle çirkin saldırılara gereken mücadeleyi vereceğiz” dedi.

RUSYA MÜSLÜMANLARI İLK TOPLANTILARINI 1905’TE YAPMIŞRusya İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rafik Muhametşin de, “Bugün Rusya Müslümanları adına önemli bir olay. İlk toplantıyı daha Çarlık döneminde 1905 yılında yapmıştık. Tabii o dönemler o toplantıda ele alınan siyasi konular çok etkili oldu. Rusya Müslümanları parti şeklinde birleşerek Rusya İmparatorluğu tarihinde önemli rol oynadılar. Tabii zaman değişiyor. O dönem sergilediğimiz birlikteliliği bugün de Rusya Müslümanları adına görmek isterdik. “ dedi.

Türkiye’nin Rusya Müslümanlarının eğitimine büyük katkı sağladığını belirten Prof. Dr. Muhametşin, “Öğrencilerimiz Türkiye’de eğitim alıyor. Örneğin Ankara İlahiyat Fakültesi ile işbirliğimiz var.” bilgisini verdi.