Elifli Köylüleri, Tarihi Çeşme ve Çınarın Duble Yoldan Korunmasını İstedi

Torbalı, Ödemiş, Kiraz duble yol projesi kapsamında Torbalı-Bayındır arasındaki bölgede çalışmalar sürüyor.

Elifli Köylüleri, Tarihi Çeşme ve Çınarın Duble Yoldan Korunmasını İstedi
Arıkbaşı köyü civarı ve Canlı semti dışında yol çift gidiş-çift geliş olmak üzere dört şeritle hizmet verirken, yol genişletmesinin henüz yapılmadığı Elifli köyü girişindeki tarihi çeşme ve asırlık çınar ağacının da çalışmalar nedeniyle yıkılacağı öne sürüldü. Elifli köy yolu üzerinde, çınar ağacı gölgesinde güzel bir mola noktası olan kahvehanenin hemen yanında iki asırdan bu yana hizmet veren bir de çeşme yer alıyor. Yol genişletmesi nedeniyle çeşme, kahvehane ve çınar ağacının yıkılacağını öğrenen köy sakinleri, projede yapılabilecek bir değişiklikle bu iki simge eserin korunmasını istiyor.

30 yıldan bu yana Elifli köyünde yaşadığını söyleyen İbrahim Sak (53), “Bu çeşme benim dedelerimden önceden beri burada. Zaman içinde bakımsız kalmış olabilir fakat, yine de tarihe tanıklık etmiş. Üzerinde eski Türkçe yazılar da var. Duble yol için çınar ağacı ile birlikte yıkılacağını duyduk. Bu güzel iki simgenin yıkılmasına gönlümüz kesinlikle razı değil. Yunan işgalini gören bu asırlık çınarın gölgesi özellikle yazları çok güzel oluyor. Bu ağacı buradan sökmek isteyenler gelip bir gölgesinde otursunlar. Yolun genişlemesi güzel, ilçemize köyümüze önemli bir kazanç ama bunu yaparken bu iki güzelliği yok etmesinler. Yetkililerden isteğimiz, yolun güzergahını biraz güneye kaydırıp bu iki eseri korusunlar” diye konuştu.

Çınar ağacının gölgesindeki kahvehaneyi işleten Nurettin Buz da, şunları söyledi: “Ben 12 yıldır bu kahveyi işletiyorum. Kahvemiz köy sandığına ait. Kahve yıkılabilir bu tamam ama asırlık çınar ve buraya gelen tarihçiler tarafından 230 yıllık olduğu söylenen bu çeşme kesinlikle yıkılmamalı. Daha önce yine bu yol için Bayındır’daki yüksekokul civarındaki çamlar kesilmemiş, yolun güzergahı biraz kaydırılmıştı. Burada da bu çınar ve tarihi çeşme aynı şekilde korunmalı. Tarihe ve doğaya yazık edilmemeli.”
Kaynak: İHA