Çanakkale Müzesi'ne Selçuk Halkından Yoğun İlgi

“Çanakkale’den Anadolu’ya” projesi kapsamında Selçuk ilçesine gelen, Türk tarihinde bir kahramanlık destanı olan 1915 Çanakkale Zaferine ait objelerin sergilendiği “Çanakkale 1915 Gezici Müzesi”, Selçuk İMKB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Sergi Salonu'nda ziyaretçilerinden büyük beğeni görüyor.

Çanakkale Müzesi'ne Selçuk Halkından Yoğun İlgi
Dört yıldan bu yana Türkiye’yi dolaştıklarını belirten emekli TRT Belgesel Daire Başkanı ve Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Koordinatörü Cengiz Yörükaslan, bu müzenin; Çanakkale’ye gidemeyen, oradaki toprakları görme fırsatı bulamayan özellikle öğrencilere yönelik bir kültür programı olduğunu, bu anlamda bu müzenin Türkiye ve Dünyanın tek gezici müzesi olduğunu belirtti.

“Çanakkale 1915 Gezici Müzesi”nin bugüne kadar 150’yi aşkın il, ilçe ve beldeyi dolaştıklarını ifade eden Yörükaslan, bu vesile ile 10 milyonu aşkın öğrenci kitlesine ulaştıklarını açıkladı.

Bu yıl müzenin ziyaret alanının Ege ve Akdeniz bölgeleri olduğunu da hatırlattı.

Selçuk ilçesine ikinci kez geldiklerini, ilkinin 2009'da olduğunu belirten Yörükaslan, buradan sonra Aydın ili ve ilçelerini dolaşacaklarını söyledi.

Çanakkale Savaşı’na katılmış askerlerin mektuplarının, üniformalarının, silahlarının ve cephenin şiddetini gösteren 4 bin parça çok özel savaş malzemelerinin sergilendiği müzede 40 masa 25 anlatımlı tablo ile savaşa dair objelerin yer aldığını kaydeden Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Koordinatörü Cengiz Yörükaslan, müzede ayrıca imkan olduğu süre içerisinde 35 dakikalık çok özel Çanakkale 1915 çekimi belgesel film gösterimi, yine her gidile ilçenin sembolik 15 şehitliğini kurduklarını söyledi.

Sekiz masada sergilenen misket bombalar, zehirli yıldızlar ve makarna barutlar ile Çanakkale Zaferi’nin detaylarının gözler önüne serildiği müzede; çarpışan mermilerden de 22 örnek parça yer alıyor. Ayrıca cepteki paraya isabet eden mermilerin de yer aldığı müzede bölge bölge dolaştıklarını belirten Yörükaslan, Çanakkale’ye gidilse bile görülemeyecek objeleri bu güne kadar Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırdıklarını ifade etti.

Önümüzdeki yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine de gitmeyi planladıklarını vurgulayan Yörükaslan, “İnsanlar müzemize gülerek giriyor, ağlayarak çıkıyor. Çanakkale Zaferi’nin ne kadar korkunç bir mücadele sonucu kazanıldığını görmek onlara duygu dolu anlar yaşatıyor. Selçuk halkının müzemize gösterdiği ilgiden çok memnunuz. Tüm Selçukluları, özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi müzemizi ziyaret etmeye bekliyoruz” dedi.

Selçuk Belediyesi’nin organizasyonu ile 26 Kasım Pazartesi günü İMKB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi sergi salonunda ziyarete açılan Çanakkale 1915 Gezici Müzesi, hafta içi saat 09:00 ile 17:00 arası, hafta sonu ise 09:00 ile 18:30 saatleri arasında gezilebilecek. Çanakkale 1915 Gezici Müzesi 3 Aralık Pazartesi günü Selçuk’tan ayrılacak .
Kaynak: İHA