İslam Teoloji Konferansı Moskova'da Başladı

Bu yıl 8'ncisi düzenlenen Uluslararası İslam Teoloji Konferansı, Rusya’nın başkenti Moskova’da başladı.

Rusya Müftüler Konseyi ve Moskova İslam Üniversitesi’nin teşebbüsüyle Moskova’daki Radisson Slavyanskaya Oteli’nde 27-28 Kasım tarihlerinde düzenlenen konferansın açılış törenine aralarında Türkiye, Suudi Arabistan, Endonezya gibi ülkelerin büyükelçilerinin de bulunduğu 10 ülkeden din adamları katıldı.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın desteklediği “Bağımsız Devlet Topluluğu ülkelerindeki Müslümanların ortak hedefler için birleşmesi” konulu konferansın açılış konuşmasını Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuttin yaptı. Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuttin, tüm dünya Müslümanlarının günümüzde daha çok birliğe ihtiyacı bulunduğunu belirtirken, bu anlamda dini liderlere büyük görev düştüğünü söyledi.

Dini liderlerin Müslümanlar arasındaki bazı görüş ayrılıklarını körükleyici değil birleştirici rol oynamaları gerektiğini kaydeden Gaynuttin, bunun yolunun da din adamlarının doğru bilgilendirilmesi ve eğitilmesinden geçtiğini söyledi.

Konferansta bir konuşma yapan Türkiye Büyükelçisi Aydın Sezgin de bir hadisi şerifte en büyük ibadetin ilim kazanmak olarak buyurulduğuna dikkat çekerken, “Maalesef günümüz dünyasında bazı radikal akımların güçlendiğini görmekteyiz. Bunun önüne geçilmesi için gençlerimizin dini konularda doğru eğitilmesi gerekiyor. Bu anlamda en büyük görev de din adamlarına düşüyor” dedi.

İHA’ya açıklamada bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof.Dr. İrfan Aycan, şöyle konuştu: “Rusya’da her sene yapılmakta olan bu konferans, Rusya Müslümanları açısından çok büyük önem taşıyor. Dünyanın değişik coğrafyalarında Rusya’dan çok sayıda İslam öğrencisi eğitim almaktadır. Onların burada bir değerlendirmesi yapılmakta. Rusya’da İslam eğitim sisteminin gelişimi ve bu anlamda yabancı ülkelerin tecrübeleri konusunda bilgi alış verişi bakımından bu konferansın faydalı olacağını düşünüyorum.” Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bünyamin Erul da, 20 milyondan fazla Müslümanın yaşamakta olduğu Rusya gibi bir ülkede böyle bir toplantının yapılmasının önemine dikkat çekti. İslam'ın bilime önem verdiğini anlatan Aycan, şunları söyledi: "Rusya'da eğitime önem veren bir ülke olarak kendi ülkesinde İslam eğitimi veren kurumların daha gerçekçi ve geleceğe emin adımlarla yürüyecek bir sisteme kavuşmasını istiyor. Bu bakımdan Türkiye, İlahiyat fakülteleriyle hem Rusya ve hem de komşu BDT ülkeleriyle paylaşabilecek çok büyük bilgi ve tecrübeye sahip. Türkiye’de ilahiyat fakültelerinin sayısı 80’e yaklaştı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin 63 yıllık bir birikimi var. Türkiye’de hem akademik ve hem de metodik bir eğitim yapılıyor ve bu konudaki birikimlerimizi Rusya ile paylaşacağız.” Bu arada konferansa Diyanet İşleri Başkanlığı Dışilişkiler Genel Müdürü Prof.Dr. Mehmet Paşacı da katıldı.

Kaynak: İHA