Katalonya'da seçim zaferi Yönelim ve Birlik Partisi'nin

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde yapılan erken seçimlerde sandık başı anketlere göre, mevcut durumda iktidar olan Yönelim ve Birlik partisinin seçimleri kazandığı ancak çok büyük bir oy kaybına uğradığı belirtildi.

Katalonya televizyonu TV 3'ün yayınladığı sandık başı anket sonuçlarına göre CIU'nun 54-57 arasında milletvekili çıkaracağı iddia edildi. 135 sandalyeli Katalan parlamentosunda 2010 yılındaki seçimler sonunda 62 milletvekili bulunan CIU, ekonomik krizden dolayı yeni mali anlaşma teklif ettiği İspanyol hükümetinden olumlu yanıt alamayınca ''bağımsızlık için referandum'' organize edeceğini açıklayarak, Katalan halkından mutlak çoğunluğu elde edecek oy istemiş ve Katalonya'yı erken seçime götürmüştü.

Sandık başı sonuçlara göre, CIU'nun ''bağımsızlık'' politikasının başarısızlıkla sonuçlandığı görüldü.

Resmi olmayan sonuçlarda sürpriz sonuç ise Katalonya Cumhuriyetçi Solu'ndan geldi. 2010 yılındaki seçimlerde 10 milletvekili çıkartan ERC'nin şu anda 20-23 arasında milletvekiline sahip olacağı iddia edildi. ERC, kuruluşundan itibaren Katalonya'nın bağımsızlığını güçlü bir şekilde savunan tek parti olarak biliniyor.

Sandık başına göre açıklanan diğer sonuçlarda, Katalonya Sosyalist Partisi 16-18, Katalonya Halk Partisi 16-18, Yeşiller ve komünist görüşlü Birleşik Sol koalisyonu ICV-EUIA 10-12, Ciutadan's 6-7, Halkların Birliği 5-6.

Öte yandan 1988'den bu yana en yüksek katılımlı seçimin gerçekleştiği bildirildi.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA