KEK Yemen 6. Dönem Toplantıları Sona Erdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yemen Karma Ekonomik Komisyonu 6. Dönem toplantısında alınan kararların iki ülke halkının refahına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç'ın Yemen ziyaretinin 2. gününde, sona eren KEK 6. Dönem toplantılarının Ortak Mutabakat Zaptı imza töreni düzenlendi.

İki ülke arasında varılan anlaşmaların imza törenine Arınç ile Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Sadettin Bin Talib de katıldı.

İmza töreninin ardından iki ülke teknik heyetlerine hitap eden Arınç, ''Karşılıklı yatırım teşviki ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının bir önceki dönem toplantılarından bugüne imzalanmış ve yürürlüğe girmiş olması iki ülke arasındaki mali ve yatırım ilişkilerine büyük bir gelişme kazandıracaktır'' dedi.

Son yıllarda iki ülke arasında karşılıklı üst düzey ziyaretlerin artmasının ticari ilişkilere büyük bir ivme kazandıracağını ifade eden Arınç, ''Bu ziyaretler sayesinde başlamış olduğumuz işbirliğini nasıl ilerletilebileceğimizi ve yeni işbirliği alanlarının neler olabileceğini tespit ediyoruz'' diye konuştu.

Arınç ayrıca, Arapça ve Türkçe'de ortak bir deyiş olan ''Tek elin sesi çıkmaz'' sözünden hareketle ''Bu toplantıları düzenli olarak sürdürmek istiyoruz'' dedi.

-Müteahhitlik Hizmetleri-

Türkiye'nin müteahhitlik hizmetlerinde büyük ilerlemeler kat ettiğini kaydeden Arınç, ''Sabahki oturumda Türkiye'nin Dünyada Çin'den sonra ikinci olduğunu ifade etmiştim. Özellikle Yemen'in yeniden kalkınmasında Türkiye'ye büyük görev düşüyor ve biz bu göreve talibiz'' ifadelerini kullandı.

Teknik heyetlerin çalışmaları çerçevesinde Türk müteahhit firmaları tarafından Yemen'de gerçekleştirilecek projeler ve enerji alanında açılacak ihalelerle ilgili işbirliği hususlarında önemli imkanların olduğuna dikkati çeken Arınç, teknik heyetlerin gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda, sanayi, ticaret, kobiler, sağlık, tarım, ormancılık, ulaştırma ve şehircilik hizmetleri konularının ele alındığını kaydetti.

-Hudeyde'de Organize Sanayi Bölgesi-

Geçmiş dönem toplantılarında imzalanmış olan Hudeyde kentinde Organize Sanayi Bölgesi açılmasına yönelik mutabakat zabtının hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yapılmasına karar verildiğine değinen Arınç, ''Hiç şüphesiz ki bu toplantılarda ele alınan kararlar iki ülke halkının refahına büyük katkı sağlayacaktır. İmzalanan hususların hayata geçirilmesine yönelik Türk hükümeti olarak en kısa zamanda harekete geçeceğiz'' dedi.

-İmzalanan anlaşmalar-

KEK 6. Dönem toplantılarının ardından imzalanan anlaşmalar şöyle:

1-Hava Ulaştırma Anlaşması

2-Teknik ve Mesleki Eğitim İşbirliği Anlaşması

3-Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması

4-Gençlik ve Spor Kültürel Değişim Programı anlaşması

5-Toplu Konut Alanında İşbirliği Mutabakatı

Arınç ''İmzalanan anlaşmalarla Yemen'in Dünya Ticaret Örgütü üyeliğine Türkiye'nin vermiş olduğu önemi teyit etmiş oluyoruz'' diyerek sözlerini tamamladı.

Tören, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Muhabir: Sinan Yiter / Samet Doğan

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA