Petekkaya; “Çeke Güven Gelmezse Ticarette Aksama Olur”

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Aydın Şube Başkanı Petekkaya, “Çeke güven gelmezse ticarette aksama olur” dedi.

Petekkaya; “Çeke Güven Gelmezse Ticarette Aksama Olur”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TÜMSİAD Aydın Şube Başkanı Özcan Petekkaya, ticaretin genel yapısı bozulmaya başladığını belirterek, “Artık esnaf tanımadığı kişilerden çek almaya korkuyor. Çekle yapılan ticarete risk gözüyle bakılmaya başlandı. Açıkçası çekin itibarı kalmadı. Karşılıksız çıkan çek oranı yüksek seviyede. Çeke güven gelmezse ticaret zorlaşacak. Dürüst girişimci mağdur olmasın ticaret rayında seyretsin. 2012 yılında karşılıksız çek miktarındaki hızlı artışın birinci nedeni, karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasının ardından bu alanda bir boşluğun ortaya çıkmış olmasıdır. İkinci nedeniyse, iç piyasada yaşanan durgunluktur” dedi.

Petekaya, sonuç olarak çekte yeni bir kontrol mekanizmasına yani köklü çözümlerin bulunmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Piyasada çarkın işlemesi için çek çok önemli bir işlev görüyor. Ancak karşılıksız çeke uygulanan hapis cezasının kalkmasının ardından çek sisteminin güvenilirliğini artıracak bir mekanizma hala hayata geçirilmedi. Şirketinin sicilinin bozulmasını istemeyen tüccar için zaten sıkıntı yok. Süreç çok iyi değerlendirilip işadamlarının daha fazla zarar görmesi engellenmeli yoksa şu anda herkes diğerine şüpheyle bakıyor. Bugünlerde piyasada çek yerine bankaların ticari kredi kartı kullanımı artıyor. Ancak bunlar birbirinin yerine bırakılacak şeyler değil. Çek sistemine güven gelmezse çek kullanımındaki sıkıntının artacak. Bu durum ticareti ve ekonominin büyüme temposunu beklenenden daha fazla yavaşlatacak” diye konuştu.

Kaynak: İHA