Gazze ve Suriye, Ab Dışişleri Bakanları Toplantısında Tartışıldı

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB Dışişleri Bakanları Zirvesi sonrası düzenlenen basın toplantısında, zirvede Gazze’deki ve Suriye’deki olayların da ele alındığını söyledi.

Gazze’de, her iki tarafında çok sayıda kayıp vermesinden dolayı üzgünlük duyduklarını ifade eden Ashton, “Saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğine inanıyoruz. Aksi takdirde olaylarla ilgisi olmayan pek çok masum sivil zarar görecektir. Bir an önce, gerilimin azalması ve var olan savaş halinin kesilmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Ashton, “Mısır’ın ve diğer tarafların da aracılık yapma gayretini destekliyoruz. Ben de, İsrail Başbakanı, Filistin Başbakanı, Arap Ligi, Mısır, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Türkiye Dışişleri Bakanı’nı da içermek üzere, birkaç farklı kişiyle sürekli iletişim içerisinde bulundum. Bütün ortaklarımızla birlikte, ben de, sivillerin korunması için Gazze’deki gerilim azalması ve ateşkes yapılması konusunda yardımcı olacağım. Gazze konusuna ve Filistin ile İsrail arasındaki çatışmaya uzun vadeli bir çözüm bulunmasının gerekli olduğunu daha önce de pek çok kez söyledim. Bunun gerçekleşmesi, bütün bölgenin istikrara kavuşması için çok önemlidir” dedi.

Suriye'deki durumun da kendilerini dehşete düşürmeye devam ettiğini belirten Ashton, bir gazetecinin sonuç bildirgesinde 'meşru temsilciler'den bahsedilirken neden çoğul ifade kullanıldığına yönelik sorusuna şöyle yanıt verdi: “Bu metin, yazım şekli üzerinde son derece dikkatli şekilde düşünülerek formüle edilmiş bir metindir. Dolayısıyla kullanılan ifadeler tüm AB üye devletlerinin içine sinecek ve hepsinin kendini ifade etmekte rahat hissedeceği bir şekilde oluşturulmuştur. Buradaki ifadeler ve vurguladıkları anlam önemlidir” Ashton böylece AB'nin Suriye'deki Ulusal Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Koalisyonu'nu Esad hükümeti ile aynı statüde ülke temsilcisi olarak gördüklerini ve tanıdıklarını belirtmiş oldu .
Kaynak: İHA