Nimet Baş'tan, Baykal'a 3 kritik 28 Şubat sorusu

Meclis Darbe Komisyonu Başkanı Nimet Baş, komisyonun sorularını yanıtlamayan Baykal'a yazı gönderdi. Baş, "28 Şubat döneminde Başbakan yardımcılığı önerildi mi?", "Kim teklif etti" ve "Kudretli paşalarla görüştünüz mü" diye sordu

Nimet Baş'tan, Baykal'a 3 kritik 28 Şubat sorusu
Komisyon Başkanı Nimet Baş, 28 Şubat süreciyle ilgili davet edilen ancak komisyonun sorularına yanıt vermeden 7 sayfalık 'muhtıra ' gibi açıklamasını okuyarak toplantıyı terk eden CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a yazılı yanıt verdi. Baş, Baykal'a gönderdiği ve 'Komisyonumuzun yetkisizliğini ileri sürerek toplantıyı terk etmenizi esefle karşıladığımı hassaten belirtmek isterim ' ifadelerini kullandığı yazıda, komisyonun çalışmalarını iyi niyetle ve hassasiyetle sürdürdüğünü söyledi. Baş, Baykal'ın 'sizlerle ve ilgi duyan herkesle, askeri darbe ve demokratikleşme sorunlarının tümünü, resmiyetten uzak dostça bir ortamda müzakere edebilmeyi gerçekten isterim' sözlerini ise 'çok ilginç ve çok manidar' olarak değerlendirdi. Baş, Baykal'ın hukuk dersi vermek isterken tam bir 'karartma örneği' sergilediğini savunarak, Baykal'ın komisyonu terk ederek 'tarihin ışığından kaçtığı'nı söyledi. Baş, '12 Eylül darbesinde uğradığınız haksızlığı komisyonumuz, demokrasi ve hukuk adına şiddetle kınamaktadır. 12 Eylül tecrübenizi kayıtlara geçmek, 28 Şubat darbe sürecindeki tutumunuzu konuşmak, 27 Nisan muhtırası karşısındaki tavrınızı sizden dinlemek kuşkusuz bir kazanım olurdu ' dedi.

BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI ÖNERİLDİ Mİ?
Baykal'a '28 Şubat sürecinde size Başbakan Yardımcılığı teklif edildi mi, edildiyse nerede, kimler tarafından nasıl yapıldı bu teklif? Dönemin 'kudretli paşaları'yla kamuoyundan gizli görüşmeleriniz oldu mu, mesela Antalya'da görüşmeler yaptınız mı? 27 Nisan muhtıra sürecinde TBMM kürsüsünden 'Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasına Silahlı Kuvvetler kayıtsız kalmayacaktır' demiştiniz. Nereden biliyordunuz? ' sorularını yönelten Baş, 'Ya da darbelere arka çıkmanın siyasi maliyeti konusunda 28 Şubat sonrası baraj altında kalan CHP'yi tecrübeniz üzerinden demokrasimizin dününü, bugününü ve yarınlarını konuşsaydık. Bu soruları sormak ve cevaplarını almak mümkün olmadı. Sağlık olsun ' dedi.

'ÇEVİK BİR'LE GÖRÜŞMEDİM '
Deniz Baykal ise önceki gün Darbe Komisyonu'nun sorularını yanıtlayan Hasan Celal Güzel'in 'Sık sık Çevik Bir'le görüşürdü ' iddiasına yazılı yanıt verdi. Baykal açıklamasında, 'Sayın Hasan Celal Güzel'in ifade verirken 'İstihbaratlarım arasında Baykal'ın sık sık Çevik Bir ile görüştüğü de var. Antalya'da nasıl görüştüklerini biliyorum' dediği bu günkü bazı gazetelerde haber olarak yer almıştır. Bu iddianın gerçeklerle hiçbir ilişkisi yoktur. Ne Antalya'da ne de Türkiye'nin ya da dünyanın herhangi bir yerinde Deniz Baykal, Sayın Çevik Bir ile hiçbir özel görüşme yapmamıştır, bir araya gelmemiştir ' dedi.

ERDOĞAN'I DAVET KARMAŞASI
Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nda dün 'Başbakan'a davet ' belirsizliği yaşandı. Komisyon Sözcüsü İdris Şahin'den 'Başbakan'ı davet etmeyi düşünüyoruz ' açıklaması gelirken, Komisyon Başkanı Nimet Baş 'Başbakan'a davet gündemimizde yok ' dedi. Açıklaması sorulan Şahin ise sözlerini düzeltip '(28 Şubat dinlemeleri bittikten sonra davet edeceğimiz konuklarımızın mutabakatı sağlanırsa dinleme düşünülebilir) dedim. Davet edebiliriz ile ederiz arasında çok fark var ' diye konuştu. Komisyon 7 Kasım'da Çiller'le İstanbul'da, 9 Kasım'dan sonra Mehmet Ağar'la cezaevinde görüşmeyi planlıyor.