Erdoğan: 'obama ve Putin'e İsrail Tarafını İkna Etmelerini Söyledim'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Gazze saldırılarıyla ilgili ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefon görüşmeleri yaptığı hatırlatarak, “Kendilerinin İsrail tarafını ikna etmelerini ve bu konuda da önemli bir teminat oluşturulmasını söyledik” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından soruları cevaplandırdı. Türkiye ve Mısır’ın Gazze krizinde izleyecekleri ortak bir yol haritasının olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, “Gerek İsrail gerekse Gazze tarafında verilen teminatlar, yerine gelmek kaydıyla bir ateşkesin teminidir. Tabii bu konuda doğrusu İsrail tarafına yönelik olarak gerek Sayın Obama’yla gerekse Sayın Putin’le görüştüm ve kendilerinin İsrail tarafını ikna etmelerini ve bu konuda da önemli bir teminat oluşturulmasını söyledik. Çünkü daha önce Kahire’deki ateşkes anlaşmasına İsrail uymadı. Burada da aynı durumun olmaması durumunu ifade ettik. Ayrıca Gazze tarafına yönelik olarak da yine arkadaşlarımızla görüşmelerimizi yaptık, onlara da bu konuda düşüncelerimizi ifade ettik. Değerli kardeşim Sayın Mursi ile de bunları paylaşmak suretiyle böyle bir kanaat oluştu. Temenni ederiz ki taraflar buna uyarlar. Ancak bugün buna uyulmadığını gördük. Yine İsrail tarafından Gazze’ye atışların devam ettiğini, hatta başbakanlık binasının da yerle bir edildiğini öğrendik. Temenni ederiz ki bu atışlar durur ve bir an önce bölgeye barış hakim olur. Çünkü kan üzerine, ölüm üzerine barışı bina etmek mümkün değildir” diye konuştu.

MISIR CUMHURBAŞKANI MURSİ

İsrail’in Gazze’ye kara harekatı düzenlenmesi durumunda Mısır’ın nasıl bir yol izleyeceği şeklindeki soruya cevap veren Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise, en başından beri sükunet çağrısında bulunduklarını söyleyerek, “Olayların ilk başladığı salı günü itibariyle İsrail’den 3 yaralı, Filistinlilerden 6 ölü vardı. Aslında o günkü adımlarımız, ateşkesin olacağı yönünde işaretler göstermekteydi. Ancak çarşamba günü akşamı İsrail saldırılarına devam etti. Bu sefer karşıdan da saldırı gelmeye başladı.

Karşılıklı gerilim sonucunda da İsrail tarafından 3 kişi, Filistin tarafından da 40 kişinin öldüğünü, Filistin tarafından da 300 yaralının olduğunu görmekteyiz. Filistin devleti, İsrail tarafından işgal edilen bir devlettir; yani İsrail işgalci bir güçtür. Bunun bu şekilde bilinmesi gerekiyor. Zaten uluslararası kanunların da işgal eden ülke üzerine koymuş olduğu bir takım yaptırımlar vardır. Ancak İsrail hiçbir zaman bu yaptırımlara kulak asmamış ve istediği gibi davranmaya devam etmiştir. Bizler de yine Her Şeye Rağmen uzlaşı içinde ateşkesin sağlanabilmesi için bütün diplomatik kanallarımıza, çabalarımıza, dost ve kardeş ülkelerle birlikte, bizim gibi düşünen ve inanan ülkelerle devam etmekteyiz. Bununla ilgili olarak Türkiye’yle çabalarımız var, diğer Arap kardeşlerimizle var, Avrupa’dan, Fransa’ya ve İtalya’yla iletişim halindeyiz. Tek amacımız, bir an önce Gazze’ye yapılan saldırıların durdurulması ve Filistin’in ateşkesi sağlaması. Ancak şunu İsrail çok iyi bilmelidir ki, eğer kendisi devam ederse, bölge ülkeleri eski bölge ülkeleri değil, bölge liderleri de eski bölge liderleri değil. Eğer bir şeyin adımını atıyorsa bunun karşılığında cezasını çekmeye kendisini hazır etmesi gerekiyor. Biz Gazze’deki saldırıları durdurmak için elimizden geleni yapıyoruz, Türkiye’yle de bu bağlamda işbirliği ve dayanışma içerisinde devam etmekteyiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA