TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut Açıklama Yaptı

TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, ''Kapasite kullanımı, 2008'den bu yana ilk kez yüzde 91 seviyesine çıktı. İhracat dahil toplam satışlar geçen yıla göre yüzde 5 arttı'' dedi.

TÜPRAŞ'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, TÜPRAŞ'ın 29. kuruluş yılı dolayısıyla İzmit Rafinerisi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen törende konuşan Erkut, piyasaların 2012 yılının ilk yarısına zayıf başladığını belirterek, yılın ikinci yarısından itibaren ise global piyasalarda daha iyimser bir ortamın oluştuğunu söyledi.

Avrupa'da ekonomilerin zorlanması nedeniyle tüketimin azaldığını, bu bölgedeki rafinerilerin ekonomik sıkıntılara girdiğini, bir kısmının da kapandığını ya da el değiştirdiğini vurgulayan Erkut, Türkiye'nin büyümesinin geçen yıllara göre hız kesmesine karşın yine de yüzde 3-4'ler seviyesinde devam ettiğini kaydetti.

Erkut, kapasite kullanımının 2008'den bu yana ilk kez yüzde 91 seviyesine çıktığını anlatarak, ihracat dahil toplam satışların, geçen yıla göre yüzde 5 arttığını bildirdi.

Bu yıl da açık ara ihracat şampiyonluğunu sürdürdüklerini dile getiren Erkut, ''10 aylık satış rakamlarımızı değerlendirdiğimizde, 'Jet' ve 'Motorin' yurt içi satışları, tüm zamanların rekoru oldu. 9 aylık bilançomuzda net karımız 2011 yılının yüzde 6 üzerinde gerçekleştiğini görmekteyiz. İçinde yaşadığımız Kasım ve Aralık aylarında sıra dışı bir gelişme yaşanmaz ise bu yıla ilişkin şirket hedeflerimizi gerçekleştirmiş olacağız.

Erkut, 110 kişiye ulaşan ekip ve rafinerilerin desteğiyle Ar-Ge Merkezi yapılanmalarının ''nitelikli Ar-Ge merkezi'' dalında ülke ikincisi ilan edildiğini belirterek, 11 TÜBİTAK ve 1 AB onaylı proje yürütüldüğünü, patent başvuru sayısının da 10'a ulaştığını ifade etti.

-''4 yıllık enerji tasarruf miktarı, 338 milyon dolar''

Erkut, maliyet azaltıcı konuların başında enerjiyi daha verimli kullanmanın geldiğine dikkati çekerek, 2 rafinerinin, ''enerjiyi en verimli kullanan rafineriler'' sıralamasında 2. çeyrek seviyesinde üretimini sürdürdüğünü dile getirdi.

Gelecek 2 yılda gerçekleştirilecek yatırımlarla TÜPRAŞ'ı 2015 yılında birinci çeyreğe taşıma hedeflerini koruduklarını anlatan Erkut, ''1. çeyreğe çıktığımızda, bu güne göre yaklaşık yüzde 20-25 seviyelerinde enerji tasarrufu sağlanmış olacaktır. 2008-2012 yılları arasında toplam enerji tasarruf miktarımız 338 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir'' ifadesini kullandı.

Erkut, Türkiye'de cari açığın kapanmasına katkıda bulunacak olan TÜPRAŞ'ın, tarihinin en büyük yatırımı olan 2,4 milyar dolarlık ''RUP-Fuel Oil Dönüşüm Projesi''nin bütün hızıyla devam ettiğini dile getirerek, projenin ekim ayı sonu itibariyle yüzde 42'sinin gerçekleştirildiğini ve bu projeyi, 2 yıl sonra tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Sadece bu yılda yatırımlara harcayacakları tutarın 2,0 milyar lira civarına olduğuna vurgu yapan Erkut, 2015 yılında özelleştirme sonrası toplam yatırım tutarının 5 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

Taşıma şirketleri Ditaş A.Ş'nin yatırımlarına da değinen Erkut, ''Cumhuriyet'', ''Sevgi'' ve ''Gönül'' tankerlerinden sonra 55 Bin tonluk ''T. Suna'' tankerinin de gelecek hafta Kore'de hizmete alınacağını ifade eden Erkut, ''İki adet 20 Bin tonluk ağır mahsül taşıyacak tankerlerin yapımına da RMK Tersaneleri'nde başlandı. Demiryolu taşımacılığında da yatırımlarımız devam ediyor. Mevcut vagonlarımıza ilave olarak 500 adet yeni vagon alımı ile lojistiğimizi daha da geliştirmeyi planlıyoruz'' diye konuştu.

-Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu-

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu da Fitch'in Türkiye notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin son derece sevindirici bir gelişme olduğunu anlatarak, dünya ekonomilerine bakıldığında, enerjinin ülke ekonomilerini etkileyen en önemli sektör olduğunu kaydetti.

İlk 10 büyük küresel şirketin yarısının enerji şirketi olduğunu vurgulayan Memioğlu, şöyle konuştu:

''Gelişmiş ülkelerin krizle mücadelede başarı sağlayamadığı bir dönemde ülkemizin büyümesini sürdürüyor olması, umut verici. Enerji grubumuzdaki güç birliği sonucu, topluluğumuzun 9 aylık verilerine göre, konsolide cironun yüzde 63'ünü, faaliyet karının ise yüzde 45'ini sağlamaktayız. Türkiye ekonomisine değer katacak ve şirketlerimizin küresel piyasalarda tanınmasını sağlayacak yatırım fırsatlarını kovalıyoruz. Ülkemiz ve topluluğumuzun geleceğine olan inancımızla büyük ölçekli yatırımlara imza atmaktan kaçınmıyoruz. Bu yatırımların en önemlisi olarak gördüğümüz Fuel Oil Dönüşüm Projemizin hızla ve başarıyla ilerlemesini gururla izliyoruz.''

Muhabir: Necdet Doğruyol

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA