Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Afrika Ziyareti

Afrika’ya yaptığı resmi ziyaretleri kapsamında Eritre’den sonra Etiyopya’ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çeşitli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kendisiyle yapılan Türkçe ve İngilizce röportajlarda, Eritre’deki temasları ve Suriye ile ilgili konular hakkında konuştu

Eritre'yi ziyaret eden ilk Türk bakan olan Davutoğlu, “Eritre-Türkiye ilişkilerinde ilk resmi düzeyde bakan ziyareti oldu. Tarihi bir anlam taşıyor” dedi.

Davutoğlu, Eritre Cumhurbaşkanı ile kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Eritre ziyaretimizde, gerek ikili ilişkileri gerekse bölgesel konuları ele aldık ve bundan sonraki ilişkilerimizin gelişmesi yönünde irademizi teyit ettik” şeklinde konuştu.

Açıklamalarında Eritre'nin coğrafi olarak önemine de işaret eden Davutoğlu, gelecek sene içerisinde Eritre’de bir büyükelçilik açılmasının planlandığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Afrika Boynuzu ülkelerinin stratejik açıdan çok büyük potansiyele sahip olduğuna değinerek, “Bu bölgede barışın ve istikrarın egemen olması, özellikle dünya ticareti ve bölgenin refahı açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Davutoğlu, son dönemde Etiyopya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin de geliştiğini söyleyerek bu ilişkilerin örnek teşkil ettiğini belirtti.

Suriye ile ilgili olarak İngilizce mülakat veren Davutoğlu, şunları söyledi: “Geçmişte de birkaç ihlal olmuştu. Sınırlarımızdaki çatışmalar yalnızca Türkiye için değil NATO sınırları için de risk oluşturmaktadır. Bu yüzden son aylarda, güvenlik riskleri üzerine hazırlıklar ve koruma planları yapılmıştır. Bu süreç içerisinde bütün seçenekler de masaya yatırılmıştır. Suriye rejimi, ayrım göz etmeden, şehirlere hava bombardımanı ve ağır top atışları yaparak saldırılarını ağırlaştırmıştır. Bu bir suçtur. Suriye halkına yardım etmek ve onları korumak uluslararası toplumun sorumluluğundadır.” Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Etiyopya ziyaretlerinin ardından Mısır’a gidecek .
Kaynak: İHA