Tübitak Başkanı Altunbaşak: Oda Tv Davasında Hazırlanan Rapor Bilirkişiye Ait

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Oda TV davasıyla ilgili bir raporlarının bulunmadığını söyledi.

Altunbaşak, sözkonusu raporun mahkemenin talebiyle kurumca görevlendirilen 3 bilim adamının içerisinde yer aldığı bilirkişi heyetine ait olduğunu kaydetti.

Uludağ Üniversitesi Ar-GE Günleri toplantısı için geldiği Bursa’da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu’nu ziyaret eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Altunbaşak, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bugün basında yer alan ‘Oda TV davasında TÜBİTAK raporu tamamlandı’ şeklindeki haberleri değerlendiren Altunbaşak, raporun TÜBİTAK’la alakasının olmadığını söyledi.

Mahkemeler ve kamu kurumları arasındaki bilirkişi ilişkisini anlatan Altunbaşak şunları kaydetti: “Şimdi bu hususu biraz basına anlatmakta fayda var. Mahkeme TÜBİTAK’a ve enstitülerine bilirkişi göndermesini istiyor. ‘Bilirkişi olarak bize 5 kişi gönderin’ diyor mahkeme. Biz bu kişileri gönderdikten sonra mahkemeler istediğini seçiyor ve onları bilirkişi olarak atıyor. Ondan sonra konunun TÜBİTAK’la hiçbir ilgisi yoktur. Mahkemelerle bilirkişiler arasında süreç işliyor, bu TÜBİTAK’la alakalı değil. Mahkemelerle kamu kurumlarındaki bilirkişiler arasında böyle bir ilişki var. Sadece, raporu hazırlayan o üç kişi TÜBİTAK’ta çalışıyor. Onun dışında TÜBİTAK raporu diye geçiyor. İfade tam böyle değil, sadece TÜBİTAK’ta çalışan üç bilirkişinin raporu. Sürecin TÜBİTAK’la bir alakası yoktur.”RAPORDA NE VAR?Bilirkişiler tarafından hazırlanan Oda TV davası raporunda, sanıkların dosyaların yüksek ihtimalle kendilerine ait başka bilgisayarlarda oluşturulduğu belirtiliyor. Üç bilirkişinin imzasını taşıyan rapor soru-cevap şeklinde hazırlanmış. Mahkeme, TÜBİTAK’a dava konusu dosyaların bilgisayarlarda kesin olarak oluşturulup oluşturulmadığını, değiştirilmesinin mümkün olup olmadığını sormuştu.