Hersek ve Hırvatistan'dan Gümrük İşbirliği

Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan, gümrük alanında işbirliğine gitti. Üç ülkenin polis ve gümrük müdürlükleri, kaçakçılıkla mücadele için ortak operasyon yaptı.

İhracat Kontrol ve Sınır Güvenliği desteğiyle başlatılan operasyonların ilki, Sırbistan'ın Novi Sad şehrindeki polis kontrol noktalarında, Sırbistan ve Bosna-Hersek arasında bulunan Sremska Raça'daki sınır geçişlerinde, Sırbistan-Hırvatistan arasındaki Batrovci-Bayakovo'da ve Sırbistan ile Hırvatistan'dan geçen Dunav Nehri civarında icra edildi.

Operasyona ilişkin Sırbistan Gümrük Müdürlüğü'nde yapılan bilgilendirmede, üç Batı Balkan ülkesinin gümrük operasyonlarının gerçekçi ortamda yapıldığı, silah, sigara, petrol, insan ve esrar kaçakçılığı gibi sınır ötesi suçların ancak birlikte çalışıldığında engellenebileceği belirtildi.

Sırbistan Gümrük Müdürlüğü Yardımcısı Nenad Maniç, bu operasyonların aynı zamanda ülkeler arası işbirliğini geliştireceğini ifade ederek, "Temsil ettiğimiz ülkelerin kaynaklarını ve gerekli insanları bir araya topluyoruz. Yaptığımız temaslar gelecekte de suçluların daha hızlı bir şekilde yakalanmasını sağlayacak" dedi.

Operasyonlarda kullanılan mobil tarayıcılar, detektörler, dijital kamera ve video araçları gibi aletler içeren donanım için yaklaşık 2 milyon avro harcandığı belirtildi.

Bosna-Hersek Dolaylı Vergi Dairesi Sözcüsü Ratko Kovaçeviç de ülkesinin Son iki yıldır komşuları Sırbistan ve Hırvatistan'ın gümrük merkezleriyle sıkı işbirliği içinde olduğunu, bu işbirliğinin meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi.

Bugün gerçekleştirilen operasyona Bosna-Hersek'ten 20 kişinin katıldığını belirten Kovaçeviç, "Sınırlarımız arasında kalan Sremska Raça'da, özellikle sigara ve petrol kaçakçılığı sorununu çözmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Hırvatistan Gümrük Müdürlüğü yetkilisi Antonio Vuçnyak da Hırvatistan'ın gelecek sene AB üyesi olacağını ifade ederek, "AB'nin sınırları Bosna-Hersek ve Sırbistan'a ulaşacak. Fakat bu işbirliğimizi bozmamız için bir sebep değil. Bilgi değişimi ve işbirliğimizin sağlamlaşması çok önemli. Çünkü bu tür suçlar sınır tanımıyor" diye konuştu.

Sınır ötesi suçlarla mücadelenin işbirliğiyle başarılı olacağına dikkati çeken yetkililer, benzer operasyonların düzenleneceğini belirtti.

Muhabir: Medin Haliloviç-Meral Balota

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA