Ak Parti'li Çelebi Açıklaması

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Anadolu Ajansı'nın, yurtiçi teşkilatlanmasını yeniden yapılandırırken, yurtdışında da saygın bir dünya ajansı olma adına önemli adımlar attığını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile RTÜK'ün 2013 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda sınıfta kaldığını savundu.

17 şehidin cenaze törenine giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TRT yayınında adının anılmamasını eleştiren Çam, TRT'nin AKP Hükümeti'nin propaganda aracına dönüştüğünü öne sürdü.

''TRT'ye artık 'Tayyip radyo televizyonu' desek yeridir'' diyen Çam, TRT'nin siyasi partilere eşit mesafede durma görevini yerine getirmediğini savundu.

TRT Genel Müdürün İbrahim Şahin'in TRT dışında ''10 görevi daha bulunduğunu'' öne süren Çam, ''Genel Müdür nasıl oluyor da bu görevlerin hepsini aynı anda yürütebiliyor-'' sorusunu yöneltti.

Çam, Anadolu Ajansı'nın yansız ve tarafsız haber verdiğini söylemenin mümkün olmadığını iddia ederek, ''Yaptığı haberlerle tamamen iktidarın sözcüsü haline gelmiştir'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nda sendikal baskı uygulandığını savunan Çam, AA'nın özerk ve bağımsız olma ilkesini ihlal ettiğini öne sürdü.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Türk Dil Kurumu'na ayrılan bütçeyi eleştirdi.

TBMM TV ile protokolün iptal edilmesinden muzdarip olduklarını ifade eden Günal, ''TRT'nin biraz daha kanunda belirtilen ilkelere uygun olarak adil şekilde hizmet etmesini sağlamamız lazım'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, TRT'nin ehil olmayan kişiler tarafından yönetildiğini öne sürdü.

Kurum dışından gelen yöneticilerin yıllarını yayıncılığa vermiş personele savaş açtığını savunan Çelebi, bu yöneticilerin çalışma barışını bozduğunu iddia etti.

-''İçerik üretimi yüzde 36 arttı''-

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Anadolu Ajansı'nın yurtiçi teşkilatlanmasını yeniden yapılandırırken, yurtdışında da saygın bir dünya ajansı olma adına önemli adımlar attığını söyledi.

Ajansın, habercilik anlayışındaki yeniliklerin yanında, kurumsal, teknik ve idari yapılanma ve reformlarla da Türkiye'nin ajans haberciliğindeki yüzü olarak tüm dünyada dikkatleri üzerine çekmeyi başardığını belirten Çelebi, Anadolu Ajansı'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde; 8 yıl içinde haberci sayısını bin 500'e çıkartarak, 11 dilde yayın yapmayı, 80 ülkede ofis açmayı, günlük 2 bin 500 fotoğraf, 400 görüntü, 4 bin haber yayınlamayı ve en son teknolojiye sahip dünyada en etkin ajanslardan biri olmayı hedeflediğini dile getirdi.

Kendi ölçeğinde tarih yazan Anadolu Ajansı'nın tüm bu çalışmalarını personel artırımına gitmeden gerçekleştirmiş olmasının takdire şayan bir başka husus olduğunu ifade eden Çelebi, bir günde üretilen haber sayısının 636'dan 942'ye, fotoğrafın 508'den 613'e, görüntü sayısının 104'ten 145'e çıktığını, içerik üretiminde yüzde 36'lık bir artış olduğunu kaydetti.

Önceki dönemlere oranla haberci başına nitelikli içerik üretiminin de yüzde 76 arttığını ifade eden Çelebi, yeni yönetim döneminde dünyanın en pahalı data üretimlerinden biri olarak kabul edilen haberin birim maliyetinin yüzde 23 azaldığını söyledi.

Çelebi, ajansın abone gelirlerinin yaklaşık yüzde 40 arttığını bildirdi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, CHP tüzel kişiliğinin İş Bankası'ndan kör kuruşun kasasına girmediğini, böyle olmasına rağmen bu konunun istismar edildiğini ifade etti.

Çetin, Türkiye'nin, basın özgürlüğü açısından en karanlık dönemini yaşadığını öne sürdü.

-''Atatürk'ü milletin zihninden silme çabası...''-

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, 'AKP, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'nda Atatürk'ün vasiyetini ihlal etmiştir. Atatürk resmi dairelerden, okullardan siliniyor. Bu zihin dünyasının yansımasıdır. Atatürk'ü Türk milletinin zihninden silme çabasıdır. AKP bütünüyle bu çabanın içindedir'' dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Gümüş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ''Basında yeni soluklara ihtiyaç var'' dediğini belirterek, ''Mucize olmayacaksa güzel fikirler ve güçlü soluklar kendi iklimlerinde çıkar, bu iklim demokrasi iklimidir. Sizin döneminizdeki iklim, güzel düşünceler ve güçlü soluklar için uygun olmayan kış mevsimidir. Her yerde korku iklimi hakim. Bu dönemde güçlü soluklar değil, çıksa çıksa güçlü fırtınalar çıkar'' ifadesini kullandı.

Arınç gibi tecrübeli bir siyasetçinin de zaman zaman ''gaf yaptığını'', seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliği oylamasına ilişkin sözlerine işaret eden Gümüş, ''Sizin gibi deneyimli insan bile baklayı ağzından kaçırıyor. Size göre milletvekilleri liderin dizinin dibinde oturmalı'' dedi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, demokrasi ile özgürlüğü birlikte düşünmek gerektiğini ifade ederek, basın ve basın emekçilerinin özgür olması gerektiğini vurguladı. Yavilioğlu, 28 Şubat sürecine işaret ederek, o dönemde Basın Konseyi'nin basına yönelik baskıları izlediğini söyledi.

Yavilioğlu, ''Eğer özgürlük isteniyorsa sadece kendiniz için değil, o dönem bizim için de istemeliydiniz. o gün her alan müdahaleye açık hale getirildi.

Müdahale edilenlerden biri de benim'' dedi

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Yavilioğlu'na, ''Geçmişte birileri size bir şey yaptı diye şimdi katmerli yapmak zorunda değilsiniz'' diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, tutuklu gazeteciler konusunun dış ülkelerde en çok sorulan konu olduğunu belirterek, ''Bu bizim utancımız. Ülkemin dış dünyada eleştirilmesinden mutlu olmam. Dünyada bizim başımızı eğecek bir durumdayız'' yorumunda bulundu.

Muhabir: Alp Özden-Melda Çetiner

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA