Enerji Kaynaklarının Kullanımı Sorunu

Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi, son yıllarda bölgedeki su-enerji kaynaklarının kullanımı meselesinin, Orta Asya ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkların artmasında etken olduğunu belirtti.

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, Tokyo'da düzenlenen ''Japonya artı Orta Asya Diyaloğu'' 4. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuşan Zarifi, Orta Asya ülkeleri arasında su-enerji kaynaklarının kullanımı sorununun güncelliğini korumasının, söz konusu meselenin yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Bu konuda ülkesinin tutumunu değerlendiren Zarifi, Tacikistan'ın hiç bir zaman kendi menfaatleri uğruna bölgedeki diğer ülkelerin menfaatlerine zarar vermeyi amaçlamadığını ifade etti.

Zarifi, su-enerji kaynaklarının ortak kullanımıyla ilgili sorunun çözülmesi halinde, Tacikistan'ın hem kendi, hem de bölge ülkelerinin menfaatlerini dikkate alan dengeli bir tutum sergileyeceğini vurguladı.

Sovyetler Birliği'nden 21 yıl önce bağımsızlığını kazanan Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan, sınır aşan suların kullanımı sorununa hala çözüm bulabilmiş değil. Sorun, Orta Asya ülkelerinin ilişkilerinde gerginliğin dönem dönem artmasına neden oluyor.

Kış aylarında enerji kaynakları sorunu yaşayan Orta Asya ülkelerinden Tacikistan ve Kırgızistan, topraklarının büyük bir kısmı dağlık bölgelerden oluşması ve tarım arazilerinin az olması nedeniyle zengin su kaynaklarını elektrik üretimi için değerlendirmeyi hedefliyor.

Sirderya ve Emuderya ırmaklarının aşağı kısmında yerleşen ve ırmak sularını tarım arazilerinin sulanması için kullanmak isteyen Özbekistan ve Kazakistan ise suların depolanmak yerine enerji üretimi için sürekli salınması nedeniyle yaz aylarında su sıkıntısı yaşıyor.

Kaynak: AA