Çin Merkez Bankası Başkanı’ndan Uyarı

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, 5 yıldır süren küresel krizin henüz bitmediğine dikkat çekerek; yetkilileri ihracattaki canlanmaya rağmen ekonomik gidişat konusunda uyardı.

Çin Merkez Bankası Başkanı’ndan Uyarı
Pekin’de devam eden Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 18. Genel Kongresi kapsamında, dün akşam düzenlenen basın toplantısında konuşan kongre delegesi Zhou, ülkedeki tüm makro ekonomik kontrollerin başarılı olduğunu söyledi.

Merkez Bankası Başkanı, “Ancak küresel kriz henüz bitmedi. Avrupa’da borç krizi oluştu. Dolayısıyla biz hala bununla başa çıkmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. Çin’deki faiz oranı sisteminin ılımlı bir tempoda olması gerektiğini kaydeden Zhou, Çin’deki sözde gölge bankacılık riskinin ise gelişmiş ekonomilere göre daha az olduğunu söyledi.

Zhou, Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan), Çin’in para birimi yuan (RMB) ile 2011’de 2,6 trilyona ulaşan ticaretin 2012’de ne kadar olacağı ve bankanın yuanın uluslararası ticarette yaygın kullanımı konusunda bir öncelik politikasının olup olmadığı sorusuna verdiği cevapta; “Genel olarak bakıldığında Çin’in ekonomi ve yatırım faaliyetlerinin gelişmesi yuanın kullanımının gelişmesini de beraberinde getiriyor. Bu tamamen piyasa şartlarının getirdiği bir durumdur.” dedi.

Basın toplantısına katılan Çin’in en büyük bankalarının başkanları da verdikleri kredilerde sorun bulunmadığını aktardı. Öte yandan kongre delegesi ve Çin Ticaret Bakanı Chen Deming, yine kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasında, uluslararası piyasadaki taleplerin zayıfladığı bir dönemde, Çin'in dış ticaretindeki büyüme hızının yine de dünyanın diğer ekonomilerinin hemen hemen hepsini geçtiğini belirtti.

Bakan Chen, Çin dış ticaretinin, uluslararası piyasa payında düşüş yaşamadığı, aksine az oranda bir artış görüldüğünü de kaydetti.

Bu arada Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada ekonomik yapılandırmanın ülkeyi kalkındırabilecek kritik bir çalışma olduğunu vurgulamıştı .