Berlin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Schweitzer Açıklaması

Berlin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Eric Schweitzer, dünyadaki mali ve ekonomik krizi Avrupa'daki birçok ülkeyi geride bırakarak aşan Türkiye'nın dünyanın en büyük 10 ekonomisine girme hedefini yakalayacağını söyledi.

Schweitzer, Berlin'de IHK binasında düzenlenen 10. Berlin-Brandenburg Dış Ekonomi Konferansı çerçevesinde yapılan ''Boğazda gelişme'' adlı toplantıda, Başbakan Erdoğan'ın iki hafta önce Berlin'e yaptığı ziyarette Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisine girme hedefini yinelediğine işaret ederek, ''Ben Türkiye'nin bunu başaracağına eminim'' dedi.

Türkiye ekonomisinin son 10 yılda ortalama yüzde 6 oranında büyüdüğünü belirten Schweitzer, ''Bu çok etkileyici'' ifadesini kullandı.

''Türkiye, dünyadaki mali ve ekonomik krizi Avrupa'daki birçok ülkeyi geride bırakarak aştı'' diyen Schweitzer, Türkiye'de alt yapının geliştirildiğini ve yüksek teknolojiye yatırım yapılarak yeni iş bağlantılarının ortaya çıkmasına fırsat verildiğini kaydetti.

Türkiye'nin 75 milyon nüfusa sahip olduğunu, nüfusun istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü belirten Schweitzer, ''Türkiye Avrupa'nın Çin'i olablir. Ekonomiyi ileriye götürme konusunda Türkiye Avrupa'da lokomotiftir ve lokomotif olacaktır'' değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ile ekonomik olarak iyi ilişkisi olan Berlin'in bu fırsatları değerlendirmesini isteyen Schweitzer, Berlin'de yaklaşık 200 bin Türkün yaşadığını, 1960'lı yıllarda misafir işçi olarak gelen Türklerin bugün 4. kuşakta toplumsal ve ekonomik alanda sorumluluk aldıklarını ve bu insanların kentin bir parçası olduklarını ifade etti.

Schweitzer, Berlin eyaletinin Türkiye ile ihracatını 20 yılda 3 kat arttırdığını, bunun gelecekte daha da fazla artması gerektiğini kaydetti.

Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da Türkiye'deki gelişmelerin iyi bir şekilde değerlendirilmesini isteyerek, Schweitzer'in Türkiye'nin Avrupa'nın Çin'i olacağı yönündeki sözlerini de ''iyi niyetli değerlendirme'' olarak nitelendirdi.

Avrupa'nın ve dünyanın gerçek lokomotifi Almanya olduğunu belirten Karslıoğlu, araştırma ve geliştirmeye yatırımı, girişimciye cesaret vermesi ve eğitim sistemiyle Almanya'nın örnek bir ülke olduğunu kaydetti.

Türkiye'de iyi gelişmeler olduğunu belirten Karslığlu, Almanya ile Türkiye arasında yüksek seviyede ilişkilerin olduğunu, Almanya'dan Türkiye'ye yılda 4,5 milyon turistin gittiğini, Almanya'da da yaklaşık 3 milyon Türk kökenlinin yaşadığını, tüm bunların zenginlik olduğunu vurguladı.

Türkiye'de genç, dinamik ve nitelikli gençlerin olmasının ekonomik büyüme için önemli olduğunu belirten Karslıoğlu, Türkiye'nin konumuna dikkati çekerek İstanbul'dan uçakla 3,5 saatte 57 ülkeye gidilebileceğini belirtti.

Avrupa'nın ekonomik krizden çıkmak için çaba sarf ettiğine işaret eden Karslıoğlu, ''Biz bunu 2001 yılında yaşadık. Bundan da dersler çıkardık. Bunları paylaşmak istiyoruz'' dedi.

Bu dönemde bütçeyi sağlam tuttuklarını ve reformların gerçekleştirildiğini belirten Karslıoğlu, bunun kolay olmadığını, ancak başarıldığını, bundan dolayı da bugün Türkiye'nin örnek gösterildiğini kaydetti.

Türkiye'de son 10 yıldaki ekonomik gelişmeleri anlatan Karslıoğlu, kredi değerlendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin notunu artırarak yatırım yapılabilecek seviyeye yükselttiğine dikkati çekti.

Avrupa'nın Türkiye için önemli olduğunu ve krizi bir an önce aşmasını ümit ettiklerini belirten Karslıoğlu, dış ticaretin yüzde 37'sinin Avrupa ülkeleri ile yapıldığını ifade etti.

Türk işadamlarına uygulanan vizeye de değinen Karslıoğlu, bu konuda Almanya İçişleri Bakanı Friedrich ile görüştüğünü, bu konuda AB içinde bir sonuca ulaşılacağına inandığını kaydetti.

Berlin eyaletinin Ekonomi Bakanı Barbara Yzer de Türkiye'nin önemli bir kesişim noktasında bulunduğunu ve Alman yatırımcıları olarak bunu iş ortaklığı olarak değerlendirmek istediklerini bildirdi.

Brandenburg eyaletinin Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Henning Heidemanns ise Türk iş adamlarının Almanya'ya daha kolay gelmek için Finlandya'dan vize aldıklarını belirterek, bu konunun artık çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Almanya'da üniversite okuyan bazı akademisyenlerin Türkiye'ye döndüklerine işaret eden Heidemanns, Almanya'da yetişen ve iki kültürü iyi bilen bu insanların potansiyellerinin kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting, Türkiye'nin son 10 yılda temel reformları gerçekleştirdiğini belirterek, AB'ye girmesinin iki tarafın da çıkarına olacağını ifade etti.

İşadamları daha sonra yapılan panellerde Türkiye'deki yatırım imkanlarını değerlendirdi.
Kaynak: AA