Tüfek Sektörünün Kalbinin Attığı Beldeler Mahalle Olmak İstemiyor

Konya’nın Beyşehir ilçesinin, tüfek sektöründe söz sahibi olan beldeleri de, büyükşehir yasa tasarısı ile yeni dönemde mahalle olmayı beklerken, yerleşim birimlerinde görev yapan belde belediye başkanları yaşananlardan üzüntü duyuyor.

Dünyaca ünlü Huğlu marka av tüfeklerinin üretildiği Huğlu beldesinin Belediye Başkanı Fehmi Tekin, Huğlu’yu diğer yerleşimlerden ayıran birçok yön ve özellik bulunduğunu vurgulayarak, gelişmiş sanayisi ile Huğlu’ya uzaktan hizmet vermenin mümkün olamayacağını öne sürdü. Yerel yönetimlerin olmadığı yerlerde yerele nasıl hizmet verileceğinin bugün hala birçok insanın kafasını kurcalayan bir mesele olduğunu belirten Tekin, “Yerel yönetimlerin olmadığı yerlerde nasıl hizmet verilecek, buradaki insanlar nasıl hizmet alacak? Acaba, büyükşehirlerin kendi bütçeleri kendilerine yetiyor mu? Bu konularda ciddi anlamda belirsizlikler yaşanıyor. Huğlu beldemizde yaşayan insanların da bu anlamda ciddi tepkileri var. Beldelik statülerini kaybetmek istemiyorlar. Huğlu’da 3 bin nüfus var, ama günlük yaşayan burada 4 bin nüfus var. Burası dünyada marka olmuş bir belde, Türkiye’nin yüz akı. Fabrikaların belli başlı sorunları var, bunlar nasıl çözülecek? Biz buraya seçilerek geldik ve belediye kapatmak için gelmedik. Hizmet etmeye geldik. Ama, bunu hiçbir zaman tarih affetmeyecek, unutmayacak.Ne yapılmak isteniyor biz de anlamıyoruz.”diye konuştu.

ÜZÜMLÜ İLÇE OLMAK İSTİYOR Beyşehir’de, tüfek sektörünün parlayan yıldızı olan bir başka belde olan Üzümlü’de de büyük bir üzüntü ve uzaklara hizmet gelemeyeceği yönünde tedirginlik yaşanıyor. Yeni dönemde mahalleye dönüşecek olan Üzümlü beldesinin ilçe olması isteniyor. Üzümlü Belde Belediye Başkanı Salih Şenoğlu, “Hayırlısı olsun, ne diyeyim, eğer memleket için hayırlı, iyi olacaksa, iyi olacağı da söyleniyor, büyüklerimiz bizden iyi düşünür, diye düşünüyoruz. Biz başbakanımıza her şeye rağmen güveniyoruz” şeklinde değerlendirmede bulunurken, diğer yandan beldenin ilçe olmasında büyük fayda olduğunu söyledi.

Şenoğlu, 4 bin 705 nüfusu bulunan, göç vermediği gibi göç alan ve bağlı olduğu ilçede ve çevrede yaşayan yerleşim birimlerinde yaşayan işsiz gençlere de tüfek sektöründe önemli ölçüde istihdam imkanı sunarak Türkiye’ye örnek ve model olan bir belde pozisyonundaki Üzümlü’nün Konya’da bulunan 31 ilçeden 13’ünden daha fazla nüfusu bulunduğuna dikkat çekti.

Öte yandan, Konya’nın coğrafi yapısı ve nüfusu en büyük ilçelerinden birisi olan Beyşehir’de uzak mesafelerdeki yerleşim birimleri de mahalle olmaktan endişe duyuyor. İlçe merkezine 55 kilometre mesafesi bulunan Kurucuova beldesinin Belediye Başkanı Vedat Sabırlı da, bağlı oldukları şehre daha uzak mesafede bulunan belde ve köylerin de bulunduğuna dikkati çekerek, “Hizmet geleceğine ben şahsen inanmıyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA