Lagarde Listesi'ni İfşa Eden Yunan Gazeteci Yargı Önünde

Yunanistan’da, İsviçre bankalarında hesabı olan kişilerin ismini yayınlayan gazeteci yargı önüne çıktı.

" Hot Doc" dergisi sahibi ve gazeteci Kostas Vaksevanis,"Lagarde listesi" olarak bilinen 2 bin 59 kişinin isminin yer aldığı listeyi yayımlayarak, ‘kişisel verilerin gizliliğini ihlal’ suçlamasıyla bugün hakim karşısına çıktı.
Vaksevanis, bugün sabah saat 10.30’da Atina Evelpidon Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. GÖREVİMİ YAPTIMDavanın görüşülmesine zaman zaman ara verilirken Vaksevanis, gazetecilere şu açıklamalarda bulundu: “Benim için risk geçerli değil. Geçerli olan bu listede kimlerin olduğunun yayınlanmasıydı. İki yıldır sahte listeler etrafta dolaşıyor. İnsanlar baskı altında tutuluyor. Siyasi istikrarsızlık meydana geliyor. 20 gün önce sahte bir Lagarde listesi daha yayınlandı. Bu hikaye bir yerde bitmeli değil mi?”
“Yayınladığım için risk aldığımı düşünmüyorum.” diyen gazeteci, “İşimi yaptım. Yasal olarak da sorun yok. Kişisel herhangi bir mesele değil.” ifadelerini kullandı. Kendisinin yargılanmasını listeyi açıklamadıkları için suçlu olanları kurtarmak ve yasallaştırmak amacını güttüğünü savunan Vaksevanis, şöyle konuştu: “Eski Maliye Bakanı Yorgos Papakonstantinu, PASOK lideri Venizelos ve diğer devlet görevlileri, listeyi gizleyerek görevlerini kötüye kullandı”. dedi.

Ana muhalefet Radikal Sol İttifak (SYRİZA) milletvekili Zoi Konstantopulu ise yaptığı açıklamada, Vaksevanis’in yargılanmasının demokrasi ve anayasasal kültürün yaralanması anlamına geldiğini vurguladı. Gerçeğin ortaya çıkması için uğraşan bir kişinin yargılandığını, gizlenmesi için çaba gösterenlerin ise herhangi bir engelle karşılaşmadan ortalıkta dolaştıklarını belirtti.

GAZETECİ GÖREVİNİ YAPTIYunan Gazeteciler Sendikası (ESİEA) Başkanı Dimitris Trimis ise “Listenin yayınlanması, gazetecilik etiği, anayasa, yasalar ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre gazetecinin görevi ve sorumluluğudur.” dedi.

Trimis, “Hiçbir durumda listede kişisel bilgilerin gizliliğini ihlal yoktur. Gizlemek işleri daha kötüye götürür.” ifadelerini kullandı. Gazeteciye destek çıkan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Jim Boumelha ise Vaksevanis’in suçlanmasının mantık dışı olduğunu söyledi.

Boumelha, gazetecinin bu listeyi yayınlamasının en makul görevi olarak yorumlanması gerektiğini vurguladı. Vaksevanis’e çok sayıda gazeteci ve muhalefet partilerinden temsilci destek çıktı. Yabancı medya organlarının da davaya yoğun ilgi gösterdikleri görüldü.

Davanın bu gece sonuçlanabileceği belirtiliyor .