Kktc Bakanlar Kurulu, Ltb İle İlgili Kararlar Aldı

KKTC Başbakanı İrsen Küçük başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile ilgili kararlar aldı.

Yaklaşık 1.5 saat süren toplantı sonrasında Bakanlar Kurulu Sözcüsü İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu, basına açıklamalarda bulundu. Bakanlar Kurulu’nun “LTB’nin içinde bulunduğu durum ve Lefkoşa halkının yaşadığı sıkıntılar” gündemli olağanüstü bir toplantı yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, LTB konusunda daha önce de yoğun toplantılar yaptıklarını hatırlattı. Çavuşoğlu, bu toplantıların tek amacının Lefkoşa halkına layık olduğu hizmetin verilmesi ve LTB’ye içinde bulunduğu sıkıntıları aşması yönünde destek vermek olduğunu söyledi.

“UBP HÜKÜMETİ LEFKOŞA HALKINA İYİ HİZMET İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPTI”

LTB’nin içinde bulunduğu sıkıntıların aşılması için bir çok tedbir alıp uyguladıklarını ifade eden Çavuşoğlu, bunların, UBP hükümetinin Lefkoşa halkına iyi hizmet gitmesi için elinden geleni yaptığını ortaya koyduğunu kaydetti.

LTB’nin maddi sıkıntılarını aşması ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için hükümetin belediyeye büyük miktarda para aktardığını da hatırlatan Çavuşoğlu, en yüksek hoşgörüyü de ortaya koyduklarını ancak gelinen aşamada bu görevi üstlenenlerin bir kenara çekildiğini, hükümette de bu görevi kendilerinin yapması yönünde bir kanaat oluştuğunu söyledi.

“YEREL YÖNETİMLERİN ÖZERK YAPISINA ZARAR GELMEMESİ İÇİN…”

Çavuşoğlu, hükümetin imkanları ve altyapısının bu görevleri belli bir noktaya kadar yapabilecek durumda olduğunu, ancak yerel yönetimlerin özerk yapısına zarar gelmemesi için bu konulara ellerinden geldiğince müdahil olmamaya çalıştıklarını da belirtti.

Söz konusu sağlık olunca hükümetin tüm imkanlarını halkın hizmetine sunulması hususunda hiçbir tereddütleri olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, bayram tatili de dahil olmak üzere kendi imkanlarıyla ve özverili kurumların desteğiyle Lefkoşa halkının çöp ortamından uzak olması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Bu belirsizliğin devam etmesinin hizmetlerin aksamasına neden olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu nedenle Bakanlar Kurulu’nun olağanüstü bir toplantı yaparak tam ve kusursuz bir şekilde uygulamaya konacak nihai kararlar ürettiğini söyledi.

"PAZAR GÜNÜNE KADAR ÇÖPLER ORTADAN KALDIRILACAK"

Çavuşoğlu, Lefkoşa Belediye sınırları içerisinde biriken çöplerin pazar gününe kadar ortadan kaldırılması, hazırlanacak plan dahilinde Lefkoşa’da düzenli çöp toplama ve ilaçlama işlemlerinin başlatılması için Lefkoşa Kaymakamlığı’na tam yetki verildiğini de söyledi.

Çavuşoğlu, kaymakamlık ve personeline bugüne kadar kendilerine yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür de etti. Çavuşoğlu, bu konuda özel sektörden alınacak tüm hizmetlerin karşılığının Maliye Bakanlığı tarafından ödeneceğini belirtti.

“GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI SAĞLANACAK”

5 Kasım Pazartesi gününden itibaren LTB’ye ait tüm binalarda güvenli bir çalışma ortamı sağlanması yönünde her türlü tedbirin alınacağını ifade eden Çavuşoğlu, Pazartesi gününden itibaren Bakanlar Kurulunca ertelenen grev kararına uymayıp işbaşı yapmayanlar hakkında Belediye İdaresince soruşturma başlatılması konusunda da karar alındığını söyledi.

Çavuşoğlu, pazartesi gününden itibaren tüm binaların güvenli bir şekilde açılması kararının, belediye çalışanlarının birçoğunun çalışmak istemesi ancak çalışabilme ortamı olmadığı için çalışamamalarından dolayı alındığını da anlattı.

"GREVE KATILANLARA, PAZARTESİ İŞBAŞI YAPMAYANLARA ÖDEME YAPILMAYACAK"

Son dönemde yapılan grevlere katılan ve Pazartesi gününden itibaren işbaşı yapmayan personele yasal mevzuat gereğince ödeme yapılmayacağını da kaydeden Çavuşoğlu, bu hususla ilgili sorumluluğun sadece sendikaya ait olduğunu da çalışanların bilgisine getirdi.

"YASAL DÜZENLEME EN ERKEN ZAMANDA YAPILACAK"

Çavuşoğlu, Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyelerinin 5 Kasım 2012 tarihinden itibaren toplanıp yasal görevlerini yerine getirmemeleri, belediyenin sorunlarına çözüm üretmemeleri, faaliyetlerini sürdürmemeleri, belediyenin mali sorunlarını aşmak için gerekli yapılandırmanın yapılmaması, ayrıca işbaşı yapmayan personel hakkında yasal işlemlerin başlatılmaması ve buna bağlı olarak demokratik bir seçenek olarak istifa haklarını kullanmamaları halinde görevlerinden alınmaları için yasal düzenlemenin en erken zamanda yapılacağını söyledi.

Kaynak: İHA