Başbakanlık, Mit ve Mgk Bütçesi, Tbmm Plan Bütçe Komisyonu’nda

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanlığın 2013 yılı bütçe talebinin 769 milyon 789 bin TL, MİT bütçesinin 995 milyon 569 bin TL, MGK Sekreterliğinin bütçesinin de 19 milyon 25 bin 500 TL olduğunu söyledi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda, Başbakanlık merkez teşkilatı ile Başbakanlığa bağlı kuruluşlardan MİT Müsteşarlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği 2013 Yılı Bütçe Kanunu ile 2011 Yılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşülüyor. Komisyona sunum yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’nin güçlü ve kararlı adımlarla daha mutlu, müreffeh bir geleceğe doğru ilerlediğini belirterek, 2013 yılı bütçesinin de bu dinamizmin, kararlılığın, ilerleme azminin bir belgesi olarak hazırlandığını söyledi.

Bundan önce hazırladıkları 9 bütçe gibi bu 10. bütçenin de millete söz verdikleri gibi ‘Güçlü Türkiye, Yeniden Büyük Türkiye’ vizyonuyla uyumlu bir bütçe olduğunu ifade eden Atalay, “2013 bütçesi toplumsal duyarlılığı olan, sosyal yönü kuvvetli, mağduriyetleri gözeten, üretimi, yatırımı, ticareti, ihracatı destekleyen, sosyal politikaları önemseyen, popülizme tevessül etmeyen, mali disiplinden taviz vermeyen bir bütçe olarak hazırlandı” diye konuştu.

Başbakanlığın 2013 Yılı Bütçe Tasarısı’nda teklif edilen toplam ödenek tutarının 769 milyon 789 bin TL olduğunu belirten Atalaya, önceki yıl 861 milyon 757 bin TL olan toplam ödeneğe göre düşüş olduğunu söyledi.

Atalay, “Bu düşüşün nedeni Barışı Destekleme ve Koruma Harekatları için ayrılan transferlerin Başbakanlık bütçesinden ayrılmasıdır” dedi.

Başbakanlığın, 2011-2015 yıllarını kapsayan Stratejik Planı çerçevesinde öncelik vereceği alanları 2013 yılı Performans Programı ile netleştirdiğini belirten Atalay, şunları kaydetti: “Başbakanlığın 2013 hedefleri; politikaların ve stratejilerin belirlenmesi ve uygulanması süreçlerinde kurumun etkinliğini artırmak, bilgi ve iletişim teknolojilerinden ileri düzeyde faydalanarak hizmet etkinliğini artırmak, hizmet verimliliğini, öngörülebilirliğini ve güvenilirliğini artırarak vatandaş memnuniyetini yükseltmek, şeffaflığı ve hesap verebilirliği artırarak kamuya önderlik etmek, karar alma süreçlerine katılımı teşvik edecek mekanizmaları güçlendirmek ve yenilerini geliştirmek, organizasyon işleyişini, insan kaynağını ve kurum kültürünü geliştirmek, sosyal imkanları, teknolojik ve fiziki alt yapıyı iyileştirmek olarak tespit edilmiştir.” Atalay, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’na 2013 yılı Yılı Bütçesinde 33 milyon TL ödenek ayrıldığını kaydetti.

MİT BÜTÇESİNDE YÜZDE 32.5 ARTIŞ

Atalay, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın görevinin milli güvenliğe yönelik iç ve dış, mevcut ve muhtemel tehditler hakkında bilgi sahibi olabilmek; alınacak tedbirler yönünden gelişmeleri ilgili makamlara zamanında bildirmek olduğunu kaydetti.

Bu sırada CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ‘Ulus dahil mi?’ diye sordu.

MİT’in 2012 yılı bütçesinin 750 milyon 942 bin TL olduğunu belirten Atalay, 2013 bütçesinin ise yüzde 32.5 artışla 995 milyon 569 bin TL olduğunu söyledi.

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin 2012 yılı bütçesinin 14 milyon 376 bin TL olduğunu hatırlatan Atalay, 2013 bütçesinin ise yüzde 32.3 artışla 19 milyon 25 bin 500 TL olduğunu açıkladı.

Atalay, doğrudan kendisine bağlı olan Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ve Kamu Düzeni Müsteşarlığı çalışmaları hakkında da bilgi verdi .
Kaynak: İHA