Almanya Adalet Bakanı Schnarrenbıger Gaziantep’te

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’in davetlisi olarak şehre gelen Almanya Adalet Bakanı Sabine Letheusser Schnarrenbiger ve beraberindeki heyet, 'Suriye Bilgi Merkezi'ni gezdi.

Almanya Adalet Bakanı Schnarrenbıger Gaziantep’te
Alman heyet, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Suriyeli mültecilerin sorunlarının çözümü için açtığı ‘Suriye Bilgi Merkezi’ ve bu merkezde eğitim gören Suriyeli çocukların sınıflarını ziyaret ederek minik öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. Suriyeli öğrencilerle yakından ilgilenen Bakan Schnarrenbiger, öğrencilerin Arapça okuduğu şarkılara alkışları ile destek verdi.

Bir soru üzerine açıklamalarda bulunan Bakan Schnarrenbiger, Türkiye’nin Suriye’de yaşanan olaylara çok insani bir yaklaşımda bulunduğunu ve kapılarını açtığını söyledi.

Almanya’nın da bugünden itibaren Suriyeli mültecilere maddi ve manevi yardımda bulunacağını vurgulayan Schnarrenbiger, ilk adımı Kilis’te 200 bin avro bağışta bulunarak başlattıklarını belirtti.

Türkiye’nin Suriyeliler için büyük bir özveride bulunduğunu, bu doğrultuda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu bilgi merkezinin önemli bir duyarlılık olduğunu kaydeden Bakan Schnarrenbiger, burada emeği geçen herkese teşekkür etti.

Çok iyi bir projenin hayata geçirildiğini kaydeden Schnarrenberger, “Burada Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ortaya koymuş olduğu bu çalışmadan son derece etkilendiğimi ifade etmek istiyorum. Ülkelerinden aileleriyle birlikte kaçan çocuklara burada bir eğitim, faaliyette bulunma imkanı sunulmuş. Çocukların burada neşe içinde ders yaptığını görüyorum. Çocukların mutlu ve neşeli bir şekilde burada eğitim görmelerinden çok mutlu oldum. Büyükşehir Belediyesi ve Valinin de desteğiyle çocukların geleceğine yatırım yapılmış. Gerçekten çok etkilendim. Türk hükümeti, yerel yönetim, ülkelerinden kaçan insanların kendilerini memleketlerinde hissetmeleri için çok şey yapmışlar” diye konuştu.

Gaziantep’e ve Kilis’e ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini ifade eden Alman Bakan Schnarrenbiger, Türkiye’nin mülteciler için çok şeyler yaptığını söyledi.

Alman hükümetinin Kızılhaç'ı ile Türk Kızılayı'nın ortaklaşa bir çalışma başlattıklarını aktaran Schnarrenbiger, bu bağlamda daha fazla katkıda bulunacaklarını belirtti.

Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da, uluslararası otoritelerin, Suriye'de yaşanan drama sessiz kalmamaları ve Türkiye'nin kucak açmasına destek olmalarını hep beklediklerini, bu desteğin de yeni yeni gelmeye başladığı dile getirdi.

BM'nin ve yardım kuruluşlarının güzel desteklerinin olduğunun altını çizen Dalmaz, “Umuyorum, bundan sonra biz bu dramı iyi anlatırsak, oradan destek geleceğini ümit ediyorum. Bizim yapacağımız, öncelikle kendi imkanlarımızla burada yanı başımızda cereyan eden hadiselerde duçar olan insanlara destek olmak. Bugün temiz simaların olduğu bu müessese, yerel yönetim duyarlılığı noktasında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve ekibinin bir hizmetidir. Bugün gerçekten bu temiz simaları görünce, Suriye'nin özgür ve kendi kendine yeten bağımsız Suriye'nin geleceğini görüyorum. Bundan dolayı çok mutluyum” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’i makamında da ziyaret eden Schnarrenbiger, Büyükşehir Belediyesi anı defterini imzaladı. Alman Bakana Gaziantep’e özgü bir el yapımı fincan takımı hediye eden Başkan Güzelbey, Türk örf ve adetlerinde “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı olduğunu” belirterek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi .
Kaynak: İHA