Uygur Bölgesinde 2 Milyon Tona Yakın Nikel Rezervi Bulundu

Zengin yeraltı kaynaklarıyla bilinen Çin'in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nde 1 milyon 280 bin ton nikel rezervi bulundu.

Çin medyasında göre, bölgenin Ruoqiang ilçesinde keşfedilen ve Çin’in en büyüğü olma özelliği taşıyan rezervin 4 yıl boyunca yapılan aramalar sonucunda ortaya çıkarıldığı kaydedildi. Haberlerde, arama çalışmalarıyla bu rezervin 2 milyon tonu aşmasının beklendiği de kaydedildi.Resmi Xinhua ajansına göre, adını açıklamayan bir yetkili, Cuma günü yaptığı açıklamada, bulunan rezervin, ülkenin endüstriyel nikel kaynaklarının kıtlığını azaltmaya yardımcı olacağını söyledi.

Taklamakan Çöl’ünün güneydoğusunda yer alan Ruoqiang ilçesi, 202.300 kilometrekarelik alanıyla Çin’in en büyük ilçesi konumunda bulunuyor. İlçe, altın ve asbest gibi 50’den fazla önemli mineral kaynaklara sahip. Keşfedilen nikel rezervi ile birlikte 220 bin ton bakır, 60 bin ton da kobalt rezervlerinin bulunduğu kaydedildi.Çin Toprak ve Kaynaklar Bakanlığı’nın geçen ay ki açıklamasına göre, ilçede, cevherin de bulunduğu 5,585 kilometrekarelik bölge milli maden arama projesi için belirlendi.Gümüşümsü beyaz ve parlak bir metal olan nikel, yaygın olarak havacılık, savunma ve sivil endüstrilerde kullanılıyor. İstatistiklere göre, Çin'in nikel rezervleri 9 milyon ton ile dünyada sırada yer alıyor.

ASYA’NIN EN BÜYÜK KÖMÜR REZERVİ BULUNMUŞTU
Geçtiğimiz günlerde de Çin medyasına dört yıldır yapılan çalışmalar sonucunda bu yılın Ağustos ayı itibarıyla kömür, demir ve kurşun-çinko dahil olmak üzere 100 milyarlarca tonluk 31 yeni maden alanının keşfedildiği haberleri yansımıştı.2011 yılında da resmi Xinhua haber ajansı, bölgenin kuzeyindeki Sha'er Gölü havzasında ve Asya’nın en büyük rezervi olma ezelliğine sahip 89,2 milyar ton kömür rezervi tespit edildiğini bildirmişti. Bölgede 2 trilyon ton civarında kömür rezervi olduğu tahmin ediliyor ve bu miktar ülke kömür rezervlerinin yüzde 40'ına denk geliyor.

Çin, dünyanın en büyük kömür tüketicisi olurken, enerji ihtiyacının yüzde 70'ini kömürden elde ediyor.

138 KIYMETLİ MADEN ÇIKARILIYOR
Uygur bölgesi, bulunduğu stratejik konum ve yeraltı ve yerüstü zenginlik kaynaklarıyla Çin'in özellikle enerji ihtiyacının karşılanması adına çok büyük önem arz ediyor. 138 kıymetli madenin çıkartıldığı Şincan'da, Çin'in toplam petrol rezervinin yüzde 30'u, doğalgaz rezervinin de yüzde 34'ü bulunuyor.Öte yandan Pekin yönetimi, Çin'in 12. Beş Yıllık Ulusal Ekonomi ve Kalkınma Programı'na göre, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin 2015 yılına kadar ülkenin en büyük petrol ve doğal gaz üretim üssü olmasını hedefliyor ve buna yönelik yatırımlarını sürdürüyor. Çin'in, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere buraya yaptığı yatırımları 2017'de yaklaşık 1 trilyon 500 milyar yuanı (236 milyar dolar) bulması bekleniyor. Çin, yapılan çalışmaların ardından geçen yılın sonlarında bölgede 50,57 milyon ton ham petrol bulunduğunu duyurmuştu. Bölgedeki kaynaklar, ekonomik kalkınma, milli güvenlik ve stratejik açılardan Çin milli çıkarlarının can damarı olarak nitelendiriliyor. Bölgenin merkezi Urumçi'de Temmuz 2009'da çıkan ve resmi rakamlara göre 200'e yakın kişinin öldüğü Uygur- Han Çinlisi etnik çatışmasının ardından Pekin hükümeti, buraya olan yatırımlarını arttırma yoluna gitmişti. Çin’deki resmi rakamlara göre bölgede 8 milyon Müslüman Uygur Türkü yaşıyor .