Altın Portakal'a Türkan Sultan damgasını vurdu

Türk sinemasının ‘Sultan’ lakaplı oyuncusu Türkan Şoray’a, 49. kez yapılan Altın Portakal Film Festivali’nin açılış töreninde ‘Sanatta sosyal sorumluluk ödülü’ verildi.

Altın Portakal'a Türkan Sultan damgasını vurdu
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 'nin açılış töreni Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi 'nde gerçekleştirildi.

Geceye katılanlar Cam Piramit 'e kırmızı halıda yürüyerek girdi. Kırmızı halı geçişinin sürdüğü sırada başlayan yağmur zaman zaman zor anların yaşanmasına neden oldu. Sanatçılar salona şemsiye taşıyan görevliler eşliğinde girdi. Bu yıl 'Mizah, Muhalefet ve Demokrasi ' ana temasıyla gerçekleştirilen festivalin açılışında ilk ödül Türkan Şoray 'a verildi.

Sahneye büyük alkış alarak çıkan Şoray 'a ödülünü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın verdi. Türkan Şoray 'ın sadece Türk sinemasının değil 'gönüllerinde de sultanı ' olduğunu ifade eden Akaydın, Büyükşehir Belediyesi olarak Antalya halkı adına kendisine ödül vermekten dolayı büyük heyecan yaşadığını dile getirdi. Akaydın, “Diğer sanatçılarımızla yarın kortejde birlikte olacağız, Antalya halkıyla buluşacağız. Her sene artan heyecanla devam ettirdiğimiz Altın Portakal 'ı bu yıl Isparta ve Burdur ve 19 ilçeyle birlikte bütün bölge halkına yaşatmaya çalışıyoruz.” dedi.

Türkan Şoray 'ın 1964 aldığı 'En iyi kadın oyuncu ' ödülünün dışında Altın Portakal 'dan dört ödül daha aldığını belirten Akaydın, “Atatürk Cumhuriyeti 'nin gerçek sultanına.” diyerek ödülü verdi. “İnşallah layık olurum.” diye karşılık vererek ödülünü alan Türkan Sultan 'ın heyecanı gözlerden kaçmadı. “Nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Ne kadar güzel bir şey. Çok teşekkür ediyorum. İnanılmaz bir mutluluk. Bütün kalbimle teşekkür ediyorum. Sevgili sinemasever Antalyalılar hepinizi tüm kalbimle kucaklıyorum.” diyen Şoray, bu yıl Altın Portakal 'da bulunmasının kendi için farklı bir anlamı olduğunu belirtti.

Şoray konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok yıllar önce, daha sinemaya yeni başladığım yıllarda birinci Antalya Film Festivali 'nde 'en iyi kadın oyuncu ödülü ' aldım. Ben de çok şaşırdım. Çok farklı duygular uyandırıyor. Antalya Film Festivali yıllarca Türk sinemasına katkıları oldu. Ben yıllardır bu festivali destekleyen Antalyalılara, belediye başkanlarına çok teşekkür ediyorum. Bu gece sinemacı meslektaşlarım burada. Onlarla aynı ortamda olmak gerçekten büyük mutluluk. Türk sineması son yıllarda özgün filmleriyle çok güzel yerlere geldi. Dünyada festivallerde artık Türk filmlerinden bahsediliyor. Türk filmleri ödül kazanıyor. Ben bundan çok gurur duyuyorum. Ülkemiz adına çok gurur verici.”

YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Altın Portakal 'a 15 yıl aradan sonra katılan Türkan Şoray 'a 'Sanatta sorumluluk ödülü ' verilen gecede 'Yaşam Boyu Onur Ödülleri ' de sahiplerini buldu. Yönetmen Duygu Sağıroğlu ve yapımcı Necip Sarıcı ile oyuncular Güler Ökten, Salih Güney ve Meral Zeren 'e Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.

Duygu Sağıroğlu 'na ödülünü veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, 1964 yılında kıt imkanlarla başlatılan Altın Portakal Film Festivali 'nin bugün Türkiye 'yi temsil eden dünyanın önemli festivallerinden biri haline geldiğini söyledi.

Türk sinema sektörünün son yıllarda büyük atılım içinde olduğuna değinen Şahin, 2000 'li yılların başında 15 olan yıllık film sayısının 65-70 'e ulaştığını kaydetti.

Sinema alanındaki bu gelişmenin dizi sektörünü de etkilediğine işaret eden Şahin, “Bugün 100 'e yakın televizyon dizimiz 50 'ye yakın ülkeye ihraç edilmiş durumda.” dedi.

Duygu Sağıroğlu ise ödül için teşekkür etti. Güler Ökten 'e ödülünü Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak verdi. Ökten 'in keyifle izlediği oyunculardan olduğunu ifade eden Altıparmak, Altın Portakal 'ın Türk sinemasının endüstrileşmesine destek sağlamasının yanı sıra Antalya 'nın tanıtımına da katkı sunduğunu vurguladı. Güler Ökten ise yaşamım boyunca emeğin değerine ve saygınlığına inandığını dile getirerek, ödüllendirilmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Ökten, konuşmasını “Çocukların ölmediği, barışın egemen olduğu, harcanan tüm emeklerin değerli karşılıklar bulduğu günler fazla uzak değildir.” sözüyle bitirdi. Ödülünü Sümer Tilmaç 'tan olan Meral Zeren, ödülünü aynı sahneyi paylaştığı. Birlikte görev aldığı bugün hayatta olan ya da olmayan sanatçı arkadaşları için aldığını söyleyerek, “Tek dileğim savaş olmasın, evlerimiz yıkılmasın, çocuklarımız ölmesin.” dedi.

Ödülünü Selda Alkor 'un elinden alan Salih Güney, ilk filmi 'Bozuk Düzen 'in 47 yıl önce 'en iyi film ödülü ' aldığını hatırlatarak, gençlere tavsiyede bulundu. Güney, mesleğini bırakmayı düşünenlere ise “Sanatta korku, kızgınlık, dargınlık yoktur.” diyerek bundan vazgeçmelerini önerdi. Necip Sarıcı, Tijen Far 'ın elinden aldığı ödülünü eşine, kızlarına, torunlarına ve meslektaşlarına ithaf etti. Gecede; 'Yıldırım Önal Anı Ödülü ' sinema ve tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı Işık Yenersu 'ya, 'Sinema Emek Ödülü ' ise çok sayıda filmin ışık şefliğini yapan Erol Batıbeki 'ye verildi.

GECEDEN NOTLAR Sunuculuğunu İclal Aydın ile İlker Aksum 'un yaptığı geceye Ömür Gedik seslendirdiği şarkılarla renk kattı. Açılış ve ödül gecesinde ödül alan ve veren sanatçılar siyasi içerikli konuşmalar yaptı. Ödül vermek için sahneye çıkan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin ile Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak konuştuğu sırada salondan alkışlar yükseldi. Gecede ayrıca ulusal film yarışmasının jüri başkanı Hülya Avşar, Macar Yönetmen Istvan Szabo 'ya 'Yaşam Boyu Onur Ödülü ' verdi.