Birleşmiş Milletler'den Suriye'ye kınama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Suriye'den atılan top mermisiyle Akçakale'de 5 kişinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin kınama kararı çıktı.

Birleşmiş Milletler'den Suriye'ye kınama
New York'ta, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde toplanan BMGK, Türkiye'nin Suriye'nin saldırısına karşılık vermesine neden olan krize yönelik kınama kararını onayladı. Kararda, 'uluslararası barış ve güvenliği ihlal etmesi' sözleri, Rusya'nın itirazı üzerine kaldırıldı.

BMGK toplantısının ardından bir açıklama yapan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Bashar Jafari, Suriye'nin 'Türkiye de dahil bütün komşuları ile iyi ilişkileri sürdürmek' istediğini söyledi. Suriye hükümetinin Türkiye'nin, Suriye'ye karşı izlediği politikanın, krizin başından bu yana yanlış olduğunu Türk halkına bildirmek istediğini belirten Jafari, ülkesinin ne Türkiye ne de öteki komşuları ile herhangi bir çatışma yasamak istemediğini belirtti. Suriye hükümetinin, Akçakale'de yaşamını yitirenler için üzüntüsünü dile getiren Jafari, Akçakale'ye düşen top mermisi olayının kapsamlı olarak soruşturulduğunu söyledi. Jafari, 'Suriye hükümeti elbette yaşamını yitiren kadın ve çocuklar için büyük üzüntü duydu. Türk hükümetinin de bize karşı, Türkiye sınırından Suriye'ye giren teröristlerin öldürdüğü yüzlerce masum Suriyeliye karşı ayni duygularda olmasını umuyoruz' dedi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice da, ABD'nin Suriye'nin gerçekleştirdiği saldırıyı sert bir dille kınadığını belirtti. Suriye'nin saldırısının büyük endişe yarattığını dile getiren Rice, 'Türkiye, ABD'nin sağlam bir müttefiki, bu tür sinir ötesi saldırılar hem bölgesel hem de uluslararası barış ve güvenliği istikrarsızlaştırmakta. Bu yüzden de, BMGK sorumlu davranıp harekete geçmeli' diye konuştu.