Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Ünal'dan Açıklama

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği'ne bağlı Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal, son 10 yılda konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatının yüzde 208 arttığını söyledi.

Ünal, düzenlediği basın toplantısında, son üç ayda yapılan zamların toplamda yüzde 53,8'e ulaştığını belirterek, ''Son 10 yılda doğalgaz fiyatı konutlarda yüzde 208 oranında artmıştır'' dedi.

Önümüzdeki aylarda yeni zamların gelmesinin kaçınılmaz olduğunu öne süren Ünal, şöyle konuştu:

''Elektrik fiyatına yapılan zamlar da 2008 yılında bu yana, konutlarda toplam yüzde 120'ye ulaştı. Elektrik üretiminde yerli kaynaklar ve yenilebilir enerji kaynakları kullanılmadığı sürece fiyatları artmaya devam edecek. Bir ailenin doğalgaz ve elektriği içeren aylık enerji faturası 220 lira dolayında olacaktır. Bu değer aylık asgari ücretin yaklaşık üçte biridir.''

Ünal, enerjide dışa bağımlılığı arttıracak olan santral projelerinde lisans verilmemesini, lisans alan santrallerinde yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde lisanslarının iptal edilmesini istedi.

-''Enerji verimliliği uygulamaları kapsamında parasal destek yapmalı''-

Ünal, şöyle devam etti:

''Hükümet düşük gelirli ailelere özellikle enerji verimliliği uygulamaları kapsamında parasal destek yapmalıdır. Ayrıca enerji verimliliği uygulamaları yapan sanayi kuruluşlarına da kolay, ulaşılabilir destek ve hibe yardımları yapılarak, sanayideki enerji girdilerinin azalmasına destek olunmalıdır. Doğalgaz ve elektrikte KDV yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmeli, doğalgazdaki ÖTV kaldırılmalı, akaryakıt fiyatlarını yükselten ÖTV tutarı azaltılmalı,elektrik faturalarını arttıran tarife düzenlemeleri iptal edilmelidir. Dolaylı vergilerin sürekli arttırılması politikasından vazgeçilmeli, kayıt dışı ekonomi denetim altına alınmalıdır.''

Muhabir: Yıldız Gündoğmuş / Deniz Açık

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA