Kalp sağlığınız için 8 öneri

Kalp damar hastalıklarına yakalanma oranı her geçen gün artıyor ...

Kalp sağlığınız için 8 öneri
1. Kendinize Özel Sonbahar Diyeti Uygulayın: Sonbaharda yaz aylarına oranla çok daha yüksek kalori içeren besinler tüketiliyor . Bu durum da ister istemez kilo alımını hızlandırıyor . Birden ve fazla miktarda alınan kilolar kan basıncında ve kan şekerinde yükselişe , dolayısıyla da kalp hastalıklarına neden oluyor . Sağlıklı bir kalp için yaz sonrasında , beslenme düzeninize dikkat etmeniz ve kilo almamanız gerekiyor.
2. Çok Soğuk Havalarda Kapalı Ortamlarda Spor Yapın: Havaların soğumasıyla birlikte bu dönemde yaza oranla çok daha az spor yapılıyor. Spor aktivitelerinin azalması da vücut ağırlığında artışa neden oluyor . Hava çok soğuk olsa bile sporu hayatınızdan çıkartmayın . Yalnız spor için dış mekanlar yerine kapalı ortamları tercih edin . Özellikle tok karnına ve soğuk havada ağır egzersizler yapmayın . Günde en az 30 dakikanızı egzersize ayırın .

3.
Grip ve Zatürre Aşısı Olun: Sonbaharda kapalı ortamlara girişle birlikte solunum yolu hastalıkları da artıyor . Solunum yolu enfeksiyonları kalp hastalıklarını tetikliyor . Bu nedenle özellikle bu dönemlerde çok kalabalık ortamlara girmeyin , ellerinizi sık sık yıkayın . Solunum yolu enfeksiyonlardan korunmak için mutlaka grip ve zatürre aşılarını yaptırın .

4.
Depresyona Karşı Önlem Alın: Günlerin kısalıp , gecelerin uzadığı bu mevsimlerde depresyon gibi ruhsal hastalıklar artış gösteriyor . Bu da kalp damar hastalıklarını tetikleyebiliyor . Depresyondan kaçınmak için mümkünse gün ışığına çıkın ve spor yapın . Depresyon durumunuz çok belirgin hale geldiği takdirde ise mutlaka psikiyatri uzmanına başvurun .

5.
Kalp Hastasıysanız Kontrollerinizi Aksatmayın: Kalp hastasıysanız ilaçlarınızı ihmal etmeyin . Soğuk mevsimlerde damarlardaki büzüşmeye bağlı olarak kan basıncı artabiliyor . Bu nedenle kan basıncı kontrollerinizi yaptırın ve gerektiği takdirde doktorunuzun önerisiyle ilaç dozunu ayarlayın .

6.
Kıyafet Seçiminize Dikkat Edin: Vücut ısısında ani değişimler göğüs ağrısı ve kalp krizini tetikleyebiliyor . Bu nedenle özellikle ani ısı farklarının yaşanması durumunda kıyafet seçiminize dikkat edin . Vücut ısısını koruyacak şekilde giyinmeye özen gösterin .

7.
Sigarayı Bırakın: Soğuk havalar damarların büzüşmesine neden oluyor . Sigara içtiğiniz takdirde ise bu büzüşme daha da artıyor . Bu nedenle de kalp krizi riski belirgin bir şekilde artıyor . Sağlığınız için sigarayı hayatınızdan çıkartın . 8Alkol Kullanmayın Alkol , damarları genişleterek vücut ısısının düşmesine ve kan basıncında ani değişimlere neden oluyor . Sonuç olarak da alkol kalp krizi geçirme riskinizi artırıyor .

8.
Sonbaharda Kalbinizi Kontrol Ettirin: Mevsim değişi m leriyle birlikte kalp damar sistemi üzerinde birtakım önemli değişimler gözleniyor . Bu da kalp damar hastalıklarına bağlı istenmeyen olayları tetikleyebiliyor . Mevsim değişikliklerine sağlıklı bir şekilde uyum sağlayabilmek için , özellikle 40 yaş üstündeki erkekler ve 50 yaş üstündeki kadınların mutlaka bir kardiyolog tarafından muayene ve tetkik edilmeleri gerekiyor.