Antalya Tso Yönetim Kurulu Başkanı Budak Açıklaması

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çetin Budak, EXPO gibi büyük projelerin partiler ve siyaset üstü projeler olduğunu ve siyaset malzemesi olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

ATSO Ekim Ayı Meclis Ayı toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı Yeliz Gül Ege'nin başkanlığında, Meclis Salonu'nda yapıldı.

ATSO Başkanı Budak, toplantıda yaptığı konuşmada, Antalya'da 2016 yılında yapılacak Dünyanın Botanik EXPO'su hakkında Antalya'nın tüm milletvekillerinin girişimleriyle yasa tasarısının TBMM gündeme alındığını söyledi.

Antalya 2016 EXPO'su için bir an önce harekete geçilmesi ve tüm milletvekillerinin ortak hedef doğrultusunda çalışmaları gerektiğini kaydeden Budak, ''EXPO gibi büyük projeler partiler üstü, siyaset üstüdür. Siyaset malzemesi olarak kullanılmamalıdır. Artık kaybedecek zamanımız yok'' dedi.

EXPO'nun TBMM'nin gündemine alınmasının önemli bir gelişme olduğuna işaret eden Budak, ancak tasarıda eksikler olduğunu belirtti.

Antalya'nın yerel yöneticilerinin EXPO'nun yönetiminde yoğun olarak yer almadığını vurgulayan Budak, ''Yönetimde ATSO var, Antalya Büyükşehir Belediyesi var, ama diğer kurumlar kamudan oluşuyor. Böyle bir organizasyonda Antalya'nın yerel yönetimlerinin ağırlığının olması gerekiyordu, özel sektör ile kamunun dengede olması lazımdı'' diye konuştu.

EXPO kapsamında bin 100 dönümlük alanda düzenleme yapılacağını hatırlatan Budak, düzenlemenin yanı sıra Antalya'ya yapılacak ulaşım, altyapı gibi yatırımlara önem verilmesi gerektiğini bildirdi. Bu nedenle EXPO yasasının bir an önce çıkmasını istediklerini dile getiren Budak, ''Artık 'yasa çıksın da nasıl çıkarsa çıksın' der konumuna geldik. Çünkü yasa olmadan hiçbir şey yapamıyoruz, en ufak bir proje, ihale yapamıyoruz. O yüzden yasanın bir an önce geçmesi gerekiyor. Çünkü Antalya'nın yatırıma ihtiyacı var'' dedi.

-Budak, gündemdeki konuları değerlendirdi-

Nüfusu 2 binin altında olan belde belediyelerinin kapanmasını ve büyükşehir belediyelerin il sınırlarının genişletilmesini öngören büyükşehir yasasına da değinen Budak, yasayı çok iyi hazırlanmış bir yasa olarak görmediklerini bildirdi.

Yasa hakkında bazı kaygılarının olduğunu dile getiren Budak, şöyle konuştu:

''Belediye hizmetlerinin daha geniş alanlara taşınması ve oy kaygısı ile hizmetlerin daha aktif olacağı düşüncesiyle yasanın iyi yönleri olduğunu düşünüyoruz, ancak bunun nasıl uygulanacağı konusunda bilgimiz yok. Hizmetlerin daha geniş alanlara, köylere, tarım alanlarına nasıl götürüleceği, bunlar hakkında soru işaretleri var. Nüfusu 2 binin altında olan belde belediyelerinin kapanmasını ise doğru buluyoruz. Alanya ile Manavgat ilçeleri arasında çok sayıda belde belediyesi var. Bundan dolayı yetki karmaşası yaşanıyor. Belde belediyelerinin kapanması ile hizmeti kimin götüreceği belli olacak. Yetki karmaşası da ortadan kalkacak. Side gibi turizm beldeleri için ise ayrı bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum.''

Büyükşehir yasasında ticaretin gelişmesi ile ilgili herhangi bir konuya rastlamadıklarını belirten Budak, yasada ticaretin düzenlenmesiyle ilgili konulara da yer verilmesi gerektiğini kaydetti.

Büyükşehir yasası ile belediyelerin gelirlerinin yüzölçümüne göre artacağını dile getiren Budak, Antalya'nın bu konuda şanslı olduğunu, yüzölçümünün genişliğine göre gelirinin iki katına çıkacağını ifade etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun borçlara yönelik başlatacağı e-haciz uygulamasından da bahseden Budak, şunları söyledi:

''İş adamları geçen yıl vergi dairelerinde uygulanan elektronik haciz yöntemi nedeniyle sıkıntılar yaşadı. Bu yıl da SGK konusunda ciddi problemler yaşayabilir. Hiç kimse isteyerek yanında çalıştırdığı insanın sigorta primini ödememezlik yapmaz. Ancak bazı sıkıntılar nedeniyle aksamalar yaşanabilir. İş adamı bir ay sigorta pirimini ödemediği takdirde SGK banka hesaplarına el koyacak. Devlet alacağına şahin, ama borcuna sağır davranıyor. Bu konunun tekrar gözden geçirilmesi gerekir.''

Başkan Budak, Antalya'ya yapılacak stadyumun projesini gazeteden öğrendiklerini, böyle bir proje ile ilgili kendilerine daha önce herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını söyledi.

ATSO'nun Antalya'nın önemli bir sivil toplum kuruluşu olduğuna işaret eden Budak, ''Antalya'da bir sembol yapımız olsun istedik. Aslında bu proje dünyaya açılmış bir proje olabilirdi, ama haberimiz yok. Stadyum projesinde neler olduğunu bilmiyoruz. Böyle mi olmalıydı. Antalya'da tartışılmadan, kamuoyuna sunulmadan mı proje yapılmalıydı. Ama artık 'olsun da nasıl olursa olsun' diyoruz, yeter ki Antalya stadına kavuşsun'' dedi.

Konyaaltı sahilinin dünyanın en güzel kumsalına sahip olduğuna işaret eden Budak, buranın da hazine arazisinin kiralanması ya da satılması gibi değerlendirilmemesi gerektiğini, bir cazibe merkezi gibi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Budak, daha sonra Ankara'ya gideceği için toplantıdan ayrıldı. Meclis toplantısı, diğer gündem maddelerin görüşülmesinin ardından sona erdi.

Muhabir: Hatice Özdemir

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA