Samuraylar Adana’da Buluştu

Bir savunma sanatı olarak öne çıkan ‘Aikido’, Adana’da samurayları buluşturdu.

Samuraylar Adana’da Buluştu
Dünyaca ünlü Aikido eğitmeni Masanobu Kuribayashi, Akyurt Aikido ve İaido Okulları’nda düzenlenen özel bir eğitime katıldı.

Japonya'dan Türkiye'ye kadar uzanan samuray tekniklerinin bir parçası olan spor dalı Aikido yaşam biçimine dönüştü. Akyurt Aikido ve İaido Okulları tarafından düzenlenen Aikido ve İaido seminerine dünyaca ünlü Japon Aikido Uzmanı Shihan Masanobu Kuribayashi ve İstanbul’dan gelen Sensei 5. Dan Yusuf Akyurt ve Aikido’nun Adana’daki önemli temsilcilerinden 1. Dan Aykan Turhan da katıldı.

20 kişilik bir sporcuya önce teknik bilgiler verilirken daha sonra bu bilgiler pratikte uygulandı.

Yaklaşık 30 yıldan bu yana Aikido ve İaido eğitmenliği yaptığına dikkat çeken Masanobu Kuribayashi, savunma sporu olarak öne çıkan Aikido ve İaido’ya Türkiye’de gösterilen ilginin, kendilerini memnun ettiğini vurguladı. Kuribayashi, “Türkiye’de Aikido sporuna büyük bir ilgi var. Hatta bir çok ülkeye göre Türkiye bu yönde ilk sıralarda yer alıyor. Bu ilgi biz eğitmenleri de memnun ediyor” dedi.

Aikido’yu diğer savunma sporlarından ayıran belirgin özellikleri olduğunu anlatan Kuribayashi, açıklamasını da şöyle sürdürdü: "Aikido diğer uzak doğu sporlarına göre daha özellikli. Çünkü insanın kendi enerjisini kullanmasıyla alakalı. Fiziksel gücü dayanmadan bedensel enerji isteyen bir spor Aikido ve bu spor aynı zamanda da kişinin kendisini savunmasının çok daha ötesinde bir sanattır." Türk sporcuların önümüzdeki süreçte Aikido ve İaido’da çok daha iyi bir yere geleceğine inandığını dile getiren Masanobu Kuribayashi, savunmanın insanoğlunun bir enerjisi olduğunu, eğitimlerde de sporcuların içten davranmalarını tavsiye etti.

Japonya’nın Kanagawa Üniversitesi Aikido Kulübü’nde görev aldığını ve ilk eğitimine de Meksika’da başladığını anlatan Kuribayashi, sporcularına da tamamen doğal ortamda ders verdiğini belirtti.

Kuribayashi, derslere önce konuşarak başladığını ve çok yavaş ilerleyip, kısa sürede sporcuların çok yol kat ettiğinin altını çizdi. Japon eğitmen, bu şekilde sporcuların daha verimli ve rahat bir ortamda sıkılmadan Aikido’yu öğrendiklerini ve dan atladıklarını da sözlerine ekledi.

TÜRKİYE’NİN AİKİDO’DAKİ GURURU: YUSUF AKYURT
1984-1985 yılları arasında Türkiye’de bulunan bir Japon firmasında genel müdürlük yapan Kenji Kumagai tarafından yetiştirilerek, Aikido sporuna kazandırılan Yusuf Akyurt da Türkiye’nin Aikido’da sayılı isimlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Siyah kuşak 5. Dan sahibi olan Akyurt, gerek yurt dışında, gerekse de Türkiye’de Aikido’da bir simge haline geldiği yorumu yapılıyor. Türkiye’nin Aikido’ya olan ilgisinin her geçen gün arttığını belirten Akyurt, Aikido’ya daha çok sporcu kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Akyurt okullarına bağlı Çukurova İaido ve Aikido okulları Adana Sorumlusu 1. Dan Aykan Turhan da konuşmasında, "Kişinin kendisini keşfederek, egolarından arınmış bir yaşam biçimine dönüştürebileceği ve aynı zamanda da basit bir şekilde kendini savunmayı öğrenebileceği Aikido'ya herkesi davet ediyoruz’" dedi .
Kaynak: İHA