Demirçalı 'Su Kullanım Bedelini' Meclis'e Taşıdı

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, ”Adanalı, 30 yıl süreyle her yıl 2,5 milyon lira Çatalan Barajı için su kullanım bedeli ödeyecek mi?” diye sordu.

Demirçalı 'Su Kullanım Bedelini' Meclis'e Taşıdı
Demirçalı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Adana’nın en önemli sorunlarının başında vatandaşın içme suyunu pahalı olarak kullanması geldiğini, Adana halkının suya, Türkiye Standartlarının çok üstünde bir fiyat ödediğini söyledi.

Yaşam kaynağı olan ve kullanımı zorunlu olan suyun, yüksek maliyetinden dolayı Adana halkının belini büktüğünü ve yaşam kalitesini düşürdüğünü dile getiren Demirçalı şöyle dedi: “Adana’nın içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının, Çatalan Baraj Göl’ünden karşılanması için DSİ Genel Müdürlüğü ve Adana Büyükşehir Belediyesi -ASKİ Genel Müdürlüğü arasında 31.05.1995 tarihinde protokol imzalanmıştır. Yapılan Protokolün en büyük sorunu yüksek maliyettir. Projenin toplam maliyeti, üretilen malın (suyun) birim fiyatına aynen yansımaktadır. Yapılan protokol gereği 30 yıl gibi uzun bir süre olması, satılacak suyun birim fiyatını oldukça yüksek bir hale getirmektedir.

2003 yılından başlamak üzere 30 yıl içinde belirtilen taksitlerin, DSİ Genel Müdürlüğü’ne ödenmesinde ASKİ idaresince her yılın 31 Aralık tarihinde konutlara uygulanan en yüksek su satış tarifesi kullanılması hükmedilmiştir. 30 yıl boyunca su temini için, katılım bedeli olarak her yıl,2,5 milyon lira para DSİ’ye ödendiği bilinmektedir.

Bugüne kadar 7 yıl boyunca 16 milyon lira paranın DSİ’ye ödendiği, halen 1,6 milyon lira borcun da ödenmeyi beklediği bilinmektedir. Oluşan yüksek maliyetin faturasını düzenli olarak borçlarını ödeyen halkımıza ödetilmektedir.

Bir başka sözleşme gereğince de Adana ilimizde, belediyenin çöplerini ayrıştıran bir firmaya ayda 400 milyon lira ücret ödeniyor. Oysaki Türkiye’deki birçok belediye çöplüklerini satarak para kazanırken, Adana’da ise durum tam tersine işliyor. Yaşanan bu handikaptan dolayı her su abonesi, çöpü ayrıştıran firmaya su faturasının içinde 1 lira ücret ödemek durumunda kalıyor.” CHP Milletvekili Ali Demirçalı, Adana’nın, Türkiye’de suyu en pahalı kullanan şehirlerden biri olduğunu belirterek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlamasını istediği 6 soru şöyle: “Bakanlığınıza bağlı DSİ tarafından Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Genel Müdürlüğü arasında Çatalan Baraj Gölü ile ilgili imzalanan protokolün bir başka benzeri var mıdır? Neden böyle bir protokol uygulanmıştır? Bu protokol hukuki midir? Bir kente o kentte yaşayanlara sağlıklı içme suyunun götürülerek kullanımının sağlanması devletimizin asli görevi değil midir? Durum böyle ise neden belediye bu görevi yapma gereği duymuştur? Adana’da konut, iş yeri ve fabrikalarda tüketilen su fiyatları sizce standartlara uygun mudur? Türkiye’de içme suyu kullanım bedelinin bir standartta bağlanması söz konusu mudur? Bakanlık olarak, belediyelerin daha ucuz içme suyu sağlaması konusunda herhangi bir katkınız var mıdır? Kamu yararı gözetilerek yapılan ancak Adana halkının mağdur olmasına sebep olan bu uzun süreli ve yüksek maliyetli protokolün yeniden revize edilmesi düşünülüyor mu? Var olan bu protokol nedeniyle bakanlığınıza ödenmiş olan ve ödenecek olan toplam bedel ne kadardır?”
Kaynak: İHA