Çin Başbakanı Wen’ın Aile Avukatları Gizli Zenginlik İddialarını Yalanladı

Çin Başbakanı Wen’ın aile avukatları, New York Times gazetesinin 'gizli zenginlik' iddialarını yalanladı.

Pekin yönetimi, gazetenin Çince ve İngilizce internet sitesine erişimi yasakladı.Aile avukatları, New York Times’ın başbakanın annesi, oğlu ve kızı, erkek kardeşi ve damadının, Wen’ın başbakan yardımcılığına geldiği 1998’den sonra servetlerini olağanüstü oranda artırdığı ve 2,7 milyar dolardan fazla gizli kazanç edindiği yönündeki haberi yalanladı.Hong Kong medyasına göre; avukatlar, haberde bahsedilen zenginliğin vaki olmadığını söyledi.

Avukatlar ayrıca, Wen’ın hatalı ya da şahsi iş faaliyetlerinde bulunduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını ve Wen’ın başbakanlığı döneminde akrabalarının herhangi bir çıkar sağlamadığını, yine akrabalarının Wen’ın politikalarını yürütmesi ve oluşturmasında herhangi bir etkisinin olmadığını savundu. Wen’ın annesinin yaşlılık maaşı dışında kesinlikle başka bir gelir ya da mülk edinmediğini de belirten aile avukatları, haberdeki tüm iddiaları reddetti.

HABERDEKİ İDDİALAR NELER?

New York Times’ın haberinde Wen’ın birçok akrabasının farklı ortaklıklarla yatırımlarının birçok sektöre yayıldığı iddia ediliyor.Gazete, Çin’de ‘babacan kimliğiyle’ tanınan ve devlet medyasında ‘Büyükbaba Wen’ olarak anılan Wen’ın aile holdinglerinin, Pekin’deki bir villa geliştirme projesi, Çin’in kuzeyindeki bir lastik fabrikası, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’nın yapıldığı ana tesis Kuş Yuvası stadyumunun da bulunduğu bazı projeleri ve Ping An sigorta şirketinde ortaklıkları olduğu öne sürülüyor. Haberde ayrıca aile üyelerine ait Ping An’ın 2004’teki mali reformlar sayesinde giderek büyüdüğüne de dikkat çekiliyor.İNTERNET ENGELİHaberin ardından Çin’deki sosyal paylaşım sitelerinde de Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun çocukları ve eşinin isimlerine erişim engellenmiş durumda. Çin, sansür nedeniyle sık sık Batı medyasında eleştiriliyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin sitesi de bir muhabirin haberle ilgili yorum yapması sonrası bir süre engellendi. Haziran ayında da Bloomberg’in, Çin cumhurbaşkanı adayı ve halen Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevinde bulunan Xi Jinping'in akrabalarının mali durumuna ilişkin yayınlandığı bir haberden dolayı Çin'den erişimi engellenmişti.New York Times ve Bloomberg, haberlerinde aile yakınlarının herhangi bir yolsuzluğa karıştığına dair bir Kanıt bulunmadığını da belirtmişti.ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ'NİN ÖNÜNDEKİ BÜYÜK ENGELLERÇin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, dün düzenlediği olağan basın toplantısında, Çin'i lekeleme amaçlı art niyetli bir haber olduğunu söyledi.

Amerikan gazetesinin bu haberinin, Çin’in gelecek 10 yıl ülkeyi yönetecek yeni lider kadrosunun seçileceği 8 Kasım’daki Çin Komünist Partisi (ÇKP) Kongresi öncesi yapılması dikkat çekti. Ülkeyi tek parti olarak yöneten ÇKP’nin üçüncü adamı olan Başbakan Wen, bu kongrede teamüller gereği başbakanlık görevini bırakıyor. Kurallara göre, ÇKP veya hükümette üst düzey görevde bulunanlar, emekli olduktan sonra özel sektörde çalışamıyor. ÇKP bu kişilere ev ve araba verip, emekli maaşı ödüyor. Bu durumun da ÇKP’li ve üst düzey yetkililerin, aile üyelerini özel sektöre yönlendirmelerine neden olduğu belirtiliyor. Çin’de ortaya çıkmamış çok sayıda gizli zengin olduğu ve bunların çoğunu da ÇKP yöneticilerinin aileleri olduğu iddia ediliyor.ÇKP’nin önündeki en büyük engel, küresel krizle birlikte ekonominin yavaşlamasına paralel olarak artan işsizlik sorunu ve yolsuzluklar. Rüşvetin şekil değiştirerek adeta bir kültür haline geldiği ülkede yolsuzlukların hâlâ çok ciddi bir sorun olduğu ve üzerine kararlılıkla gidilmesi gerektiği başta Cumhurbaşkanı Hu Jintao olmak üzere, birçok yönetici tarafından dile getiriliyor .