Yeni göç dalgası başladı

Rohingya Müslümanlarına yönelik şiddet olaylarının ardından Bangladeş sınırına doğru yeni bir göç akını başladı. Avrupa Birliği Arakan'da tırmanan şiddetten tedirgin.

Yeni göç dalgası başladı
Türkiye'nin Myanmar'daki Büyükelçisi Murat Yavuz Ateş, Myanmar'daki resmi yayın organı 'New Light of Myanmar 'a göre Rakhine Budistleri ile Rohingya Müslümanları arasında çıkan olaylarda 67 ölü, 95 yaralı olduğunu, 2818 ev yandığını ve 18 ibadethanenin tahrip olduğunu belirtti.
Bölgede daha önce çıkan olaylarda birçok yanlış bilgilendirme olduğunu hatırlatan Ateş, kaç kişinin evlerini terk ederek kaçtığı konusunda da net bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, binlerce kişinin evsiz kaldığının tahmin edildiğini ifade etti.

Ateş, Arakan'da Kızılay yetkilileriyle birlikte bölgedeki kampları ziyaret edeceğini kaydetti.

Arakan'da yardım konusunda konuyla ilgili Myanmarlı Bakan ile bir araya geleceğini ifade eden Büyükelçi Ateş, 'Bölgede hem Müslümanların hem de Budistlerin yaşadığı mülteci kamplarını ziyaret edeceğiz ' dedi.
Ancak Ateş, olayların yaşandığı bölgeye değil, sığınmacıların yaşadığı kamplara gidecekleri bilgisini paylaştı.

Bangladeş sınırına yeni sığınmacı akını
İHH Yönetim Kurulu üyesi ve Arakan Bölge Sorumlusu Sait Demir de Arakan eyaletindeki çatışmaların ardından Bangladeş sınırına doğru yeni bir göç dalgası başladığını, Müslümanların hızla çatışma bölgesini terk etmeye çalıştığını aktardı.

Bölgeden aldıkları haberlere göre ölü ve yaralı sayısının çok fazla sayıda olduğunun ve yeni bir insanlık dramının yaşandığını belirten Demir, 'Pazar günü başlayan şiddet olaylarında Batılı kaynakların verdiği bilgiler, bine yakın Müslüman'ın katledildiği yönünde. Zulümden kaçmak için balıkçı tekneleriyle Bangladeş'e sığınmak isteyen Arakanlılar izin bekliyor. Ancak Bangladeş hükümeti buna izin vermiyor. Hatta çoğu teknenin yakıtı bitti bunların içindeki insanlar aç ' diye konuştu. Demir, Myanmar hükümetinin halen gerekli tedbirleri almadığını ifade etti.

İnsan Hakları İzleme örgütü, Myanmar hükümetine Rohingya Müslümanları için acil önlem alması çağrısında bulundu, katliamın uydu görüntülerini yayımladı.

AB: Şiddete derhal son verilmeli
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, 'Tüm taraflara bu anlamsız şiddetin derhal sona erdirilmesi ' çağrısında bulundu.

Arakan'daki tüm halklar için barışçıl ve yapıcı bir çıkış yolu bulunabileceğine inandığını dile getiren Ashton, siyasetçiler ve dini liderlerin halka itidal göstermeleri mesajını vermelerini istedi.

Ashton, Arakan'da Budistler ve Müslümanlar arasındaki sorunlara kalıcı çözümler bulunması için ilgili tüm taraflardan çaba göstermelerini ve Myanmar makamlarından insani yardım kuruluşlarına bölgeye engelsiz ulaşmalarını sağlamasını talep etti.