Türkiye'de İnternet En Çok Sörf ve Sosyal Medya İçin Kullanılıyor

Türkiye’de 38 ilde yapılan araştırmaya göre, 19,1 milyon hanenin yüzde 52’sinde bilgisayar, yüzde 41’inde ise internet bağlantısı mevcut.

Evlerin yüzde 34,6’sında masaüstü, yüzde 20,6’sında dizüstü bilgisayar bulunurken hem masa üstü hem de dizüstü bilgisayar bulunan hane sayısı yüzde 4,2. Yeni nesil bilgisayar ürünlerinden netbook’u kullananların sayısı yüzde 0,7 iken tablet kullananların oranı ise yüzde 0,2. İnterneti kullananların ilk 3 nedeni ise internette gezinme, Facebook’a girme ve maillerini kontrol etme şeklinde sıralanıyor. Türkiye’nin telekomünikasyon şirketlerinden Türk Telekom, Türkiye’nin internet kullanım haritasını çıkardı. Türk Telekom, Ipsos KMG tarafından 2012 yılının ilk çeyreğinde 15 bin evde gerçekleştirilen 'Türkiye’de bilgisayar ve internet kullanım detayları ile alışkanlıklar'ın araştırıldığı anketin sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, bilgisayarı olan hane sayısı çoğalırken, internet kullanımı da buna bağlı olarak artıyor. Kullanıcılar internete evden bağlanırken en çok tercih edilen bağlantı türünün ADSL olduğu gözlemleniyor. Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 60,9’u erkek, yüzde 39,1’i ise kadın, kullanıcıların yarısı ise 18 – 34 yaş aralığında yer alıyor. İnternete evden bağlanma oranı 2010 yılında yüzde 58 iken, 2012 yılında bu rakam yüzde 66’ya yükseliyor. Geçmiş yıllarda internete bağlanmak için kullanılan kafelerin oranından ise azalma gözleniyor.

EN ÇOK SÖRF YAPILIYOR, SOSYAL PAYLAŞIM 2. SIRADA İnternet sahibi Haneler interneti en çok sörf yapmak ve Facebook’a girmek için kullanıyor. Bunu e-posta kontrolü ve yazılı mesajlaşma/chat izliyor. Türk Telekom’un yaptığı araştırmada internet bağlantısına sahip Hanelerin kullanım amaçları oranları şöyle:
İnternette gezme/inceleme:Yüzde 87
Facebook kullanma:Yüzde 82
E-mail işlemleri:Yüzde 76
Yazılı mesaj/chat: Yüzde 71
Müzik/radyo dinleme: Yüzde 67
Film/video izleme: Yüzde 66
Haber/gazete okuma:Yüzde 61
Görüntülü-sesli görüşme: Yüzde 59
Sesli görüşme:Yüzde 56
Oyun oynama:Yüzde 55
Müzik indirme:Yüzde 54
CD-DVD oyunları:Yüzde 45
Film/video indirme:Yüzde 44
TV izleme:Yüzde 41
Diğer sosyal medya:Yüzde 37
E-devlet işlemleri:Yüzde 32
Twitter kullanımı:Yüzde 31
Yazılım indirme:Yüzde 29
İnternetten alışveriş:Yüzde 24
İnternet bankacılığı:Yüzde 23 .