Zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyorlar

Ürdün'de, Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampların dışındaki bir grup Suriyeli, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

İki kızıyla virane bir evde yaşayan Ümmü Muhammed, AA muhabirine, Kurban Bayramı'nda unutulduklarını, sıkıntılarının daha da arttığını söyledi.

''Rahat bir hayat istemiyorum, tek isteğim çocuklarımın karınlarını doyurmak'' diyen Muhammed, kampların dışındaki Suriyelilerin sıkıntı içinde hayatta kalmaya çalıştığını dile getirdi.

Eşinden 5 yıl önce ayrılan ve kız kardeşiyle iki ailenin kaldığı iki odalı küçük bir evde yaşayan Ümmü Abdu da yardımların sadece kamplarda yaşayan sığınmacılara yapıldığını belirtti.

Abdu, yardım almak için kamplara girmenin kendileri için adeta hayale dönüştüğünü ifade etti.

Suriye'de yaşanan olaylarda eşini kaybeden iki çocuk annesi Ümmü Halid ise bir düğün salonunda aylık 32 dolar karşılığında fotoğrafçılık yaptığını anlatarak, ''Bu parayla ev kirasını mı ödeyeyim yoksa çocuklarımın karnını mı doyurayım-'' ifadesini kullandı. Halid, Amman'daki bütün hayır kurumlarının kapısını çaldığını ancak bir sonuç alamadığını ifade etti.

Sağ ayağına isabet eden şarapnel parçası nedeniyle engelli kalan Ebu Nizar da yapılan yardımlara daha kolay ulaşmak için kampta yaşamak istediğini söyledi.

Ürdün'deki hayır kurumlarının yetkilileri de kamplara ulaşmanın daha kolay olması ve sayının bilinmesi nedeniyle yardımların çoğunlukla buralara gittiğini doğruladı ve ülkenin ekonomik durumunun bütün sığınmacıların ihtiyacını karşılamaya yetmediğini bildirdi.

Muhabir: Leys el-Cüneydi - Gülşen Topçu / Mehmet Emin Üzümcü

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA