Tayland'da Yıllardır Baskı ve Asimilasyona Maruz Kalan 3 Milyon Malay Müslümanı'nın Yaşadığı Patani'de Silahların Gölgesinde Kurban Bayramı Kutlanıyor

Tayland'da yıllardır baskı ve asimilasyona maruz kalan 3 milyon Malay Müslümanı, silahların gölgesinde Kurban Bayramı'nı kutluyor.

Patani Merkez Camisi'ne sabah saatlerinde yöresel kıyafetlerini giyerek gelen Malay Müslümanları, bayram namazını kılarak dua etti.

Anne ve babaları camide namazı kılan bazı çocuklar ise bayramlık giysileriyle cami avlusunda oynayarak zaman geçirdi.

Çok sayıda kadınının da kendilerine ayrılan alanda bayram namazı kıldığı camide, namaz sonrası İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da arasında olduğu sivil toplum kuruluşlarınca çocuklara dondurma dağıtıldı.

Bayram namazına katılan yetim kız çocuklarının mavi başörtüsü taktıkları, erkek çocukların ise mavi gömlek giydikleri görüldü.

Yetimler namazın ardından cemaatteki yaşlıların ellerini öperek bayramlarını kutladı.

-Yetimler Türkleri tanıyınca...-

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın yetimhanelerinde kalan yetim çocuklar, üzerinde vakfın logusu olan tişört ve hırka giyen İHH ekibini camide fark edince hemen yanlarına gittiler.

Burada vakıf gönüllüleri ile çalışanlarının ellerini öpen yetimlere, İHH ekibince harçlık dağıtıldı.

Öte yandan yaklaşık 1 milyona yakın yardıma muhtaç ailenin bulunduğu bölgede, halkın gelir seviyesinin çok düşük olması sebebiyle kurban kesenlerin sayısının çok az olduğu öğrenildi.

Patani'de tarım, hayvancılık ve balıkçılık yaparak geçimini sağlayan ailelerin aylık kazancının ortalama 300 dolar civarında olduğu, bir büyükbaş hayvanın fiyatının ise 1000 dolardan başladığı bildirildi.

Devletin kalkınma konusunda çok az katkısının olduğu Patani'de kurban kesecek ailelerin de fiyatların bölgede çok pahalı olması nedeniyle Banghok'tan kurbanlık getirdiği öğrenildi.

Patani'de yardım faaliyetlerini 7 yıldır sürdüren İHH İnsani Yardım Vakfı'nın ise bölgede 100 büyükbaş hayvan keserek etleri yoksul ailelere dağıtacağı kaydedildi.

-Pazarda bile asker var-

Öte yandan, Patani'nin Takbai bölgesinde Tayland askerlerinin ateş açması sonucu çok sayıda sivilin öldüğü 2004'teki protesto gösterilerinin yıl dönümünün bu sene arife gününe denk gelmesi nedeniyle bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Tayland askerlerinin ana yollarda ve caddelerde kontrol noktaları oluşturduğu Patani'deki halk pazarlarında da üzerinde ağır silahlar bulunan çok sayıda askerin devriye gezdiği görüldü.

-Bayram öncesi çatışma-

Bu arada, bayrama 2 gün kala Patani'nin bağımsızlığı için silahlı mücadele veren örgütten 1 kişinin Naritava bölgesinde öldürüldüğü, bölgede zaman zaman Tayland askerleriyle Müslüman milisler arasında çatışma çıktığı bildirildi.

Yayıncı: A. Fatih Tekcan
Kaynak: AA