BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyelerinden Lübnan'a Destek

BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesinin Lübnan temsilcileri, ülkedeki güvenlik durumunu müzakere etmek üzere bugün Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Süleyman ile bir araya geldi.

Büyükelçiler, siyasileri hedef alan suikastlarla Lübnan'da istikrarı bozmaya yönelik girişimleri kınadıklarını belirterek, Lübnan hükümetine yönelik kararlı desteklerini ifade ettiler. Baabda Sarayı'nda gerçekleşen toplantı sonrasında basına açıklama yapan BM Lübnan Özel Koordinatörü Derek Plumbly, ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan oluşan BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Cumhurbaşkanı Süleyman'ın ülkede tansiyonun düşürülmesi ve güvenlik konusunda yaşanan karışıklığın giderilmesine yönelik girişimlerine tam destek verdiğini dile getirdi. Plumbly, cuma günü İç Güvenlik Şefi Wissam el Hassan dahil 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıya değinerek, "Güvenlik Konseyi üyeleri açıklamalarında bu terörist eylemi icra edenler ve yardımcı olanların adalet önüne çıkarılması gerektiğinin altını çizmiş ve siyasi suikastlarla Lübnan'ı istikrarsızlaştırmaya yönelik girişimleri net bir şekilde kınamışlardır" dedi.

Plumbly, bu konuda gerekli adımların atılmasında Lübnanlı partilerin üzerine sorumluluk düştüğünü belirterek, "Bunun barışçıl bir süreçle gerçekleştirilmesi; Lübnan'da istikrar, güvenlik ve adaletin sağlanması için hükümetin ve kurumların devamlılığı büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

Plumbly ayrıca, "Bu toplantı, bu zor zamanda Lübnan'la dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermek için düzenlendi" dedi.

Kaynak: İHA