Matab Başkanı Recep Barut'tan Açıklama

Manavgat Çevre Koruma Turizm Alt Yapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği Başkanı Recep Barut, MATAB Olağanüstü Genel Kurulu'nda yaşanan tartışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Recep Barut, Taşağıl Belediye Başkanı Ahmet Alp, Sarılar Belediye Mustafa Erkan Ersoy, İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Şahin ile birlik hukuk danışmanlarının katıldığı toplantıda, Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı'nın Türkiye'nin gündeminde olduğunu belirtti.

Yasa tasarısına destek verdiklerini ifade eden Barut, ''Bu yasayla belde belediyeleri kapanacak ve köylerin tüzel kişilikleri sona erecek. Yasayla aslında belediyeler kapatılmıyor. Birleştiriliyor demek daha doğru olacaktır. Bir nevi güç birliği sağlanacaktır'' dedi.

Yasanın kurumlar tarafından doğru yürütülmesi ve yönetilmesi halinde çok yararlı olacağını ifade eden Barut, belediyelere gelen ödeneklerde artış olacağını kaydetti.

MATAB Olağanüstü Genel Kurulu'nda yaşananlara değinen Barut, şöyle konuştu:

''Birileri istiyor ki MATAB kapansın. Toplantıda onu istediler aslında. Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı'na göre MATAB mahalli idareler seçimlerine kadar hizmetlerine devam edecek. MATAB'da 88 üye var. 78 köy ve 10 belediye. Yasa tasarısıyla 78 köy ve 9 belde belediyesinin tüzel kişilikleri sona eriyor. Sadece Manavgat Belediyesi kalıyor. Birlikler Kanunu'nda 2 tüzel kişilik üye şartı var. Tasarı ortaya konulunca biz buradan Ankara'ya gittik. Derdimiz 'MATAB'ı nasıl kurtarırız' idi. Hem komisyon başkanı hem de tasarıyı hazırlayanlar ile görüştük. Biz turizm altyapı birliği olduğumuz için bir tane daha üye alınca MATAB devam ediyor. Bunu ilk ağızdan duyduk.''

Konuyla ilgili Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ile görüştüğünü kaydeden Barut, ''Sarılar Belediye Başkanı Mustafa Erkan Ersoy ve Başkan Sözen ile yüz yüze görüştük. Bana MATAB'ın kapanmasına taraf olmadıklarını söylediler. Ama genel kuruldaki tavrı sanki benimle konuşan insan değildi'' diye konuştu.

Olağanüstü genel kurullarda gündemin dışına çıkılamayacağını kaydeden Barut, şöyle devam etti:

''Orada iyi niyetle yaptığım bir olayı istismar ettiler. Maddeyle ilgili ya 'evet' dersin ya da 'hayır'. Orası siyasi arena ve Büyükşehir Yasa Tasarısı'nın tartışmanın yeri değil. Yasa çıktığı zaman belediyeler ve köy tüzel kişilikleri önümüzdeki yerel seçime kadar devam edecek. Başkan sanki yasa çıkarsa bütün Manavgat'a hükmedeceğini düşünüyor. Önümüzdeki seçimde aday olur, sonra kazanırsa o zaman düşüncelerini yapar.''

İbradı ve Gündoğmuş ilçelerinin MATAB'a üye olmayı kabul ettiklerini ve meclislerinden kararı geçirdiklerini kaydeden Barut, ''Yasa önümüzdeki günlerde çıktıktan sonra bu toplantın bir anlamı kalmayacak. Yasa çıkmadan ilçeleri MATAB'a üye yaparak işimizi sağlama almak istiyoruz. Özelikle Başkan Sözen ve CHP'liler 'Gündoğmuş olmaz' diye ısrar ettiler. Bunu da anlamış değiliz'' dedi.

Şükrü Sözen'in ısrarla Manavgat Arıtması'nı istediğini kaydeden Barut, şunları kaydetti:

''MATAB'da 2 arıtma ve bir çöp bertaraf istasyonu var. Onlar ne olacak belli değil. Ayrıca Manavgat Belediyesi'nin bize yaklaşık 5 milyon lira borcu var. Manavgat Belediyesi'nin yapacağı arıtmayı MATAB üstlenmişti. 240 bin lira aylık gideri var. Manavgat Belediyesi'ne yük olmasın diye fiyatı yarıya düşürdük, sadece karsız masraf parasını istediğimiz halde 2 yılda 5 milyon alacak birikti. Sayın başkan ekim meclis toplantıda gündeme getireceğine söz vermişti. Ne yazık ki ekim ayı meclis toplantısında başkan yurt dışındaydı. Mecliste de böyle bir madde görüşülmedi. MATAB olarak 1 aya kadar borcun ödenmesini istiyoruz, ödemezlerse hem Manavgat arıtmayı kapatacağız, hem de belediyeye icra göndereceğiz.''

Barut, yönetim kurulunu toplayarak gelecek hafta için Olağanüstü Meclis Toplantısı çağrısını yineleyeceklerini kaydetti.

Muhabir: Mustafa Taş

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA