Japon Kabinesinde 'Yakuza' İstifası Gündemde

Japonya'da tartışmaların odağındaki Adalet Bakanı Keishu Tanaka'nın 30 yıl önce organize suç örgütü olarak bilinen Yakuzalar’la bağlantısı olduğunun ortaya çıkmasının ardından görevinden istifa edeceği öne sürüldü.

Kyodo haber ajansına konuşan hükümet kaynakları, Tanaka'nın istifasının cebinde olduğunu belirtti.

Japonya'daki kamuoyu yoklamalarına göre muhalefetin gerisine düşen Başbakan Yoshihiko Noda, 3 hafta içinde kabine değişikliğine gitti. Ancak ilk kriz, Adalet Bakanı Tanaka'nın vekil seçildiği bölgedeki parti bürosunun Çinli bir işadamından bağış aldığının ortaya çıkmasıyla yaşandı. Tanaka, 420 bin Yen'i iade ettiğini belirterek görevinden istifa etmeyi düşünmediğini açıkladı.

Bunun ardından Adalet Bakanı Tanaka'nın 30 yıl önce bazı Yakuza gruplarıyla iletişim halinde olduğu gündeme düştü. İddiaları kabul eden Tanaka, buna karşın yine de görevinde kalacağını açıkladı.

Ancak Japon basını, Tanaka'nın istifasını hazırladığını yazdı.
Bu arada, Adalet Bakanı Tanaka, sağlık gerekçelerini öne sürerek bugünkü bakanlar kurulu toplantısına da katılmadı. İktidardaki Demokrat Partisi'nin üstdüzey bir yöneticisi, Tanaka'nın sağlık kontrollerinden geçmek için Tokyo'daki bir hastanede olduğunu belirtti.