Fas Parlamento ve Sivil Toplum Bakanı Şubeni Açıklaması

Fas Parlamento ve Sivil Toplum Bakanı Habib eş-Şubeni, ''Fas köklü bir devlet geçmişi ve güçlü sivil toplum kuruluşlarına sahip olduğu için Arap Baharı'ndan çok fazla etkilenmedi'' dedi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda düzenlenen ''Arap ayaklanması: 3. seçenek Fas'' başlıklı toplantıda konuşan Şubeni, Fas'taki reform sürecinin 1990'larda başladığını belirterek, o dönemde gerçekleşen insan hakları ihlalleri için komisyonlar kurulduğunu ve reformların bu dönemde başladığını dile getirdi.

Şubeni, Arap Baharı sürecinde Fas halkının daha itidalli davranarak ''Yoksulluğa hayır, reformlara evet'' görüşünü benimsediğine dikkati çekti. Fas'ta sistemin reformlar yaparak kendisini sürdürdüğünü belirten Şubeni, ''Fas köklü bir devlet geçmişi ve güçlü sivil toplum kuruluşlarına sahip olduğu için Arap Baharı'ndan çok fazla etkilenmedi'' diye konuştu.

-Yeni reformlar gerekli-

Fas'ta başta adalet ve hukuk olmak üzere bir çok alanda reform yapılması gerektiğini vurgulayan Şubeni, ülkede Adalet Bakanı liderliğinde ''Ulusal Diyalog Platformu'' oluşturulduğunu bildirdi.

Şubeni, ekonomi alanında yapılacak reformlarla yolsuzlukların engelleneceğini, yerel yönetimler reformuyla da yerel yönetimlerin güçlendirileceğini söyledi.

Şubeni, kadınlarla ilgili yapılacak reformlarla, cinsiyet eşitliği noktasında adımlar atacaklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: İbrahim Yılmaz

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA