Fransa Dışişleri Bakanı Fabuis Açıklaması

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin, Suriye'de ateşkes sağlanması çağrısını çok olumlu bir hedef olarak yorumladı ancak ateşkesi denetlemek için gerekli uygun araçların mutlaka sağlanması gerektiğini söyledi.

Paris'te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fabius, ''Ateşkesin sağlanması çok güzel bir hedef ancak bunu denetlemek için gerekli araçların da sağlanması gerekir. Şu anda bu araçların ortada olmadığını görüyoruz'' ifadesini kullandı.

Ateşkes önerisinin BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon'un geçen hafta Paris'e yaptığı resmi ziyaret sırasında yine gündeme getirildiğini belirten Fabius, bu öneriye Şam yönetiminin olumlu yanıt vermediğini hatırlattı.

Bu arada, Fabius'un başkanlığında Suriyeli muhalifler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 ülkenin diplomatlarının katılımıyla Paris'te düzenlenen toplantıda, Suriye'nin kuzeyindeki, ''Kurtarılmış bölgelere'' yapılacak yardımlar masaya yatırıldı.

Toplantıda, katılımcıların, ''Kurtarılmış bölge''de yaşayan halkın temel gereksinimleri için acilen ekmek fırınlarının kurulması, çöplerin toplanması ve yerel polis birlikleri kurulması ile yapılacak yardımların koordine edilmesi konularını ele aldıkları bildirildi.

Muhabir: Paris

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA