'Suriye Konusunda Gayri Resmi Bir Çözüm Planı Hazırladık'

Birleşmiş Milletler (BM) ve Suriye özel temsilcisi Ahdar İbrahimi ile bir araya gelen İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye krizinin çözümüne ilişkin gayri resmi bir plan hazırladıklarını söyledi.

İbrahimi, dün gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından akşam saatlerinde İbrahimi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Salihi, sözkonusu yazılı çözüm planını İbrahimi, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan’a sunacağını söyledi.

Salihi, bu konuda daha önce New York ve Kahire'de konunun kapsamlı bir şekilde gündeme geldiğini ve Suriye meselesini müzakere ettiklerini belirtti.

Salihi, "Suriye'deki problemlerin çözümü için en iyi adımları atmak ve en iyi planarı hazırlamak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Türkiye, Mısır ve İran gibi diğer ülkeler, bu problemlerin çözümünde birbirlerine yardımcı olmalılar" ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı ayrıca, "Suriye hükümetinin de meselenin hallinde yıkım ve şiddeti tercih etmemesi gerektiğini bilmek zorunda olduğunu zikrettim" dedi.

İbrahimi ise, Salihi ile oldukça yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Suriye’de yaşanan olaylardan dolayı uluslararası toplum cevab vermek durumundadır. Ben, BM temsilcisi olarak, sorunun çözümü için oldukça ciddi çalışmalara başladım” dedi.

İbrahimi ayrıca, "İran'ın Suriye krizinin çözümü için geniş kapsamlı önerilerini övgüye değer ve ümid ediyorum, Suriye’de ciddi reformlar hayata geçirilir” ifadesini kullandı .
Kaynak: İHA