İMKB'deki Pozitif Ayrışmada Kritik Haftaya Girildi

Küresel piyasalar geçtiğimiz haftayı genel olarak büyümeye yönelik endişelerin tekrar hatırlanması üzerine düşüş eğiliminde geçirmesine rağmen, yurt içinde açıklanan cari açık verisinin beklentilerden düşük gelmesiyle pozitif ayrışmanın güçlendiği görüldü. Avrupa krizinin çözümüne yönelik atılacak adımlarda gecikildiği yorumları ile ABD ve Asya'da büyümenin yavaşlamaya devam ettiğine işaret etmesi büyümeye yönelik endişelerin artmasına neden oldu.

Buna paralel olarak genel olarak küresel hisse senedi ve emtia piyasalarında satıcılı bir seyir izlenirken avro dolar paritesi bir ara 1,2826 seviyesine kadar geriledikten sonra haftayı 3 haftadır hareket ettiği bant içinde 1,2950 seviyelerinden kapattı.

ABD'de Dow Jones endeksi haftayı önceki hafta kapanışına göre yaklaşık yüzde 2 oranında değer kaybıyla tamamlarken Almanya'da DAX endeksi ise geçtiğimiz hafta önceki hafta getirilerinin tamamını geri vererek yüzde 2,24 gerileyerek 7.232 puandan kapattı. Dax endeksinin kritik destek seviyesi üzerinde kapanış yaptığını kaydeden analistler 7.200 desteğinin altında satış baskılarının artabileceğini ve 6.900 seviyelerinin gündeme gelebileceğine dikkati çekiyorlar.

Yurt içindeki pozitif ayrışmanın açıklanan son cari açık verilerinin not artırım beklentilerini artırması nedeniyle belirginleştiğini belirten analistler, dolar bazlı İMKB 100 endeksinin geçtiğimiz haftayı yüzde 3,20 oranında yükselişle kapattığını dolayısıyla kar satış baskılarının bu hafta içinde artabileceğini kaydediyor.

Analistler kar satışlarının kısa vadeli destek seviyeleri üzerinde karşılanması durumunda güçlü yükseliş isteğinin devam edebileceğini, ancak bu hafta açıklanacak bütçe verilerinin ve Merkez Bankası PPK toplantısı sonuçlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayı işsizlik

15.30 ABD, ekim ayı FED imalat sanayi endeksi

15.30 ABD, eylül perakende satışlar

17.00 ABD, ağustos ayı işletme stokları

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Kaynak: AA