Çin'de Enflasyon Son 2 Yılın En Düşük Seviyesinde

Çin'de enflasyonun ana göstergesi olan Tüketici Fiyatı Endeksi(TÜFE) Eylül ayında yıllık bazda yüzde 1.9 olduğu bildirildi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, TÜFE’nin eylül ayında yıllık bazda yüzde 1.9 artış gösterdiğini açıkladı.

Enflasyonun ana göstergesi niteliğindeki endeks, eylülde bir önceki aya göre yüzde 0.1’lik azalma gösterdiğini belirten kurum Çin'de ağustos ayındaki enflasyonu ise yüzde 2 olduğu açıklamıştı.Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde enflasyon eylülde Son 2 yılın en düşük seviyesinde hızlanırken, üretici fiyatları da 2009'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Enflasyon verisi, Asya'nın en büyük ekonomisinin ihracatındaki artışa rağmen ekonominin soğuduğunun sinyalini verdi.Uzmanlar, enflasyondaki ana artışın gıda fiyatlarında olduğunu ve sebebini de ABD'deki kuraklığın soya ve mısır fiyatlarını tırmandırması ve dünyadaki tahıl fiyatların artması olarak gösterdi.

BÜYÜMEDEKİ DÜŞÜŞ ÇİN’İ ENDİŞELENDİRİYOR

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in büyüme hızının gelecek aylarda daha da yavaşlayacağı bekleniyor. Hükümet, büyümeyi canlandırmak için çeşitli önlemler almaya başladı.

Çin Merkez Bankası, ülkedeki bankaların bulundurmaları gereken rezerv oranını düşürmüş ve tüketici ve işletmelere verilebilecek kredi miktarını artırmıştı. Banka ayrıca haziran ayının başından bu yana faiz oranlarını iki kez düşürmüştü.Dünyanın en hızlı gelişen ülkesi konumunda yer alan Çin, altı çeyrektir ekonomik anlamda yavaşlama gösteriyor. Uzmanlar, fiyat artışlarında yaşanan yavaşlamanın Başbakan Wen Jiabao’nun ekonomik yavaşlamayı tersini çevirmesine yardımcı olabileceğini dile getirdi.Çin, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüyerek, Son 3 yılın en düşük büyüme rakamına sahne olmuştu. UBS AG ve ING Groep NV de Çin'in büyüme tahminini yüzde 7,5 ile Son 22 yılın en düşük seviyesine çektiğini açıklamıştı .