Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali'nde Sona Yaklaşıldı

Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali'nin 29 Ekim'de kapanacağı bildirildi.

Festival direktörü Cem Karaca, yaptığı yazılı açıklamada, Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali bünyesinde haziran ayında kapılarını ziyarete açan kum heykel sergisinin 29 Ekim'de sanatseverler tarafından son kez ziyaret edilebileceğini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen ve dünyanın en büyük kum heykel etkinliklerinden biri olan sergiyi açıldığı günden beri 100 bini aşkın ziyaretçinin gezdiğini bildiren Karaca, dünyaca ünlü kum heykel sanatçılarının yaklaşık 1 ay süren performansları ile hayat bulan Hollywood'un unutulmaz film starları ve kahramanlarının önceki yıllarda olduğu gibi yine başta Alman ve Ruslar olmak üzere Antalya'ya gelen turistlerin gözde ziyaret noktalarından birisi olduğunu ifade etti.

29 Ekim'de resmen kapanacak festival sergisinin 10 Kasım'da bir günlüğüne yıkım şenliği için ziyarete açılacağını bildiren Karaca, şunları kaydetti:

''Festivalin en büyük eserlerinden birisi olan ve yaklaşık bin ton kum kullanılarak yapılan 'Jurrasic Park' heykeli yıkılacak. O gün, zarar görmemeleri için dokunulmasına bile izin vermediğimiz devasa heykel 7'den 70'e tüm ziyaretçilerin aktif katılımıyla yıkılacak. Yapımı haftalarca süren heykelin yıkımı dakikalar içinde gerçekleşecek. Böylelikle yapımı kadar yıkımı da ayrı bir şölene çevirmek istiyoruz.''

Antalya'da düzenlenen festivalin dünyaca ünlü ve ödüllü heykeltraşların davet edilerek katılımlarının sağlandığını belirten Cem Karaca, 2013 yılında teması ''İmparatorluklar'' olarak belirlenen festival çalışmalara şimdiden başladıklarını vurguladı.

Dünya tarihinde iz bırakmış uygarlıkların yanı sıra geniş biçimde Türk imparatorlukları ve kişiliklerini canlandıracaklarını anlatan Karaca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Amacımız ağırlıklı olarak yabancıların ziyaret ettiği sergide tarihimizi en iyi şekilde temsil edecek eserlere yer vererek Türk tarihi ile yabancı konukları tanıştırmak. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nu geniş şekilde işleyeceğiz. Sergi girişine Fatih Sultan Mehmet'in kumdan yapılmış dev tuğrasını yapacağız. Bu tuğra büyük ihtimalle festivalin de simgesi olacak. Ayrıca devasa boyutlarda İstanbul'un fetih sahnesini canlandıracağız. Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim gibi büyük Osmanlı padişahları ve Alparslan, Selahaddin Eyyubi, Cengiz Han, Aslan Yürekli Richard, Fredrich Barbarossa, Napolyon, Çar 1. Pedro, Büyük İskender, Sezar, 14. Louis gibi şahsiyetlerin heykelleri yapılacak. Hitit, Mısır, Roma, Japon, Aztek, Çin ve Pers imparatorlukları da etkinlikte yer alacak. 2013 yılında dünya çapında çok büyük ses getirecek bir festival gerçekleştirmek istiyoruz.''

Muhabir: Yusuf Karadağ

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA