Cizre TSO Başkanı Elçi: Kürtlerin Devletten Ayrılma Gibi Bir Düşünceleri Yok

Şırnak’ın Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi, Kürtlerin devleti bölme, devletten ayrılma gibi hiçbir düşünceleri olmadığını savundu.

PKK’yı dağdan indirme yollarının aranması, normal ve siyasi yaşama katılma yollarının açılması gerektiğini ifade eden Elçi, "Tek kırmızı çizgi devletin bütünlüğü olmalıdır." dedi.

Cizre’de gazetecilere konuşan Adnan Elçi, Kürtlerin devleti bölme, devletten ayrılma gibi hiçbir düşünceleri olmadığını söyledi.

"Kendileri eşit bir yurttaş olarak, kendi kimlikleri ile ülkemizde yaşayan kardeşlerimizin sahip olduğu haklara sahip olmayı istiyor. Kürtlerin ret ve inkar temelinde yürütülen politikalar sürekli çatışma ortamını oluşturmuş ve bunun sonucunda hem Türkler ve hem de Kürtler büyük acılar çekmektedir. Tek kırmızı çizgi devletin bütünlüğü olmalıdır." diye konuştu.

"ANADİLDE EĞİTİM HAKKI ANAYASADA GÜVENCE ALTINA ALINMALIDIR"

Yeni anayasa çalışmalarına değinen Başkan Adnan Elçi, "Yeni anayasa giriş kısmından başlamak üzere belli ideolojilere vurgu yapmaktan arındırılmalı, ülkemizde yaşayan farklılıklara hoşgörü ile yaklaşacak nitelikte ve çoğulcu olmalıdır. Dünya’da insan hakları olarak tanınan temel haklar sadece Kürtlere değil, bütün toplum kesimlerine anayasada garanti altına alınmalıdır. İnsanların kendi kaderini tayin hakkı temelinde Kürt halkının kültürel, siyasi ve ekonomik talepleri göz önünde bulundurulmalı ve birlikte ele alınmalıdır. Özellikle anadilde eğitim hakkı bir insan hakkı olduğundan dolayı, anayasada güvence altına alınmalıdır. Bölgeler arası dengesizlikleri ortadan kaldırmak ve sosyal adaleti sağlamak için sosyal devlet ilkesine vurgu yapmalıdır." görüşlerini savundu.