AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Başbakan Erdoğan'ın AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'nde AB kelimesini çok fazla kullanmamış olmasına getirilen eleştirilere ilişkin, "Başbakanımızın AB kelimesini çok fazla kullanmamış olmasından ders çıkarması gerekenler de, Avrupa'daki dar vizyonlu siyasilerdir" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sırbistan'da Az Gelişmiş Bölgelerin Kalkındırılmasından Sorumlu Devlet Bakanı Süleyman Ugljanin'i makamında kabul etti. Bağış, yaptığı konuşmada, "Bugün burada Türkiye ve Sırbistan'ın yani Avrupa Birliği'ne üye olmaya çalışan iki ülkenin işbirliği potansiyelini değerlendirdik" dedi.

Sırbistan'ın özellikle Sancak bölgesini çok önemsediklerini belirten Bağış, iki yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Sancak'a gittiklerinde gösterilen ilgi, sevgi ve teveccühün hiçbir zaman unutulmayacağını söyledi.

Bağış, Sancak bölgesi başta olmak üzere Sayın Bakanın yetki alanına giren 36 Sırbistan belediyesinin AB fonlarından daha çok yararlanabilmesi için işbirliğinin nasıl artırılacağı konusunu değerlendirdiklerini söyledi.

Sırbistan Devlet Bakanı Ugljanin ise, Türkiye'nin tecrübelerine dikkati çekerek, "Avrupa fonları konusunda Türkiye'nin büyük tecrübesi bizim için çok önemli" dedi.

Bakan Bağış, bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'nde AB ile olan ilişkilere pek fazla değinmedi' şeklinde eleştiriler var. Bunlar için neler söyleyeceksiniz?" sorusuna, "Aslında Sayın Başbakanın konuşmasının ağırlıklı konusu Avrupa Birliği'ydi ama AB kelimesini kullanmadı. Sayın Başbakanımızın orada anlattığı yapılan reformlar, AB sürecinde atılan adımlarla alakalıdır. Sayın Başbakanımızın ileriki döneme yönelik atılacağını ilan ettiği adımlar, yine AB müktesebatıyla uyumlu adımlardır. Partimizin dün basına dağıttığı 63. maddelik bir manifesto var. O 63 maddeyi incelerseniz, bunların 60 tanesi AB yolunda atılacak olan adımlarla alakalıdır" cevabını verdi.

Başbakan Erdoğan'ın AB kelimesini çok fazla kullanmamış olmasından ders çıkarması gerekenlerin de Avrupa'daki dar vizyonlu siyasiler olduğuna dikkati çeken Bağış, "Türkiye'nin üyelik beklentilerini kendi seçim kampanyalarında istismar edenlerin, Türkiye'nin bu konuda hevesini kırmaya çalışanların alması gereken bir mesaj varsa, o da eğer Türkiye bu konuda böyle ikilemlerle, böyle çifte standartlarla baş başa bırakılırsa, Türkiye'nin alternatiflerinin ne kadar çok olduğunu anlamalarıdır. Sayın Başbakanımızın oradaki ince diplomasisini ümit ediyorum ki Avrupa'dakiler de anlar. Türkiye'nin içerisindeki reform karşıtları da anlar. Sayın Başbakanımızın dünkü konuşmasının bize ve Bakanlığımız çalışanlarına verdiği çok açık bir talimat vardır; durmak yok reforma devam talimatıdır" şeklinde konuştu.

Kabul sonrası iki bakan birbirlerine hediye takdim etti

Kaynak: İHA