Ceyhan'da Artan Marketler Bakkalların Tepkisini Çekiyor

Ceyhan Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Selahattin Güler, ilçe merkezinde büyük marketlerin hızla çoğalmasına tepki gösterdi.

Ceyhan'da Artan Marketler Bakkalların Tepkisini Çekiyor

Güler, ilçede yaşayan sağduyulu her vatandaşın, öncelikle küçük esnaf ve sanatkardan alışveriş yaparak, bakkal amcanın ayakta kalmasına destek olmasını istedi.

Büyük marketlerde gereğinden fazla alışveriş yaparak, çocuklarını mutlu etmeye çalışan birçok aile fertlerinin, faize düşen kredi kartı borçları yüzünden bunalıma girip, aile facialarına yol açtığına da işaret eden Başkan Güler, “Büyük market kültürü, aile büyüklerinden, çocuklara da sirayet ediyor. Sonra bunalımlı bir toplum oluşuyor. Evini, yuvasını dağıtıp, intihara gidenlerin sayısı hızla artıyor. Analar ağlıyor, aileler dağılıyor. Oysa mahallenizin bakkalı, manavı ve kasabından alışveriş yaptığınız zaman ihtiyacınız olan ürün kadar alışverişinizi tamamlarsınız. Şayet paranız yetmediyse veresiye defterine yazdırır faizsiz olarak ödersiniz. Hangisi gerçek kültür sizce. Tabii ki sizlerle cenazede, düğünde bir olan, çocuğunuzun okul dönüşü için anahtarınızı teslim ettiğiniz Ahilik Kültürünün son kalesi olan bakkallar, manavlar, kasaplarınızdan alışveriş yapmak daha doğrudur” dedi.

BELEDİYE KÜÇÜK ESNAFI DA GÖZETMELİ
Ceyhan halkının oylarıyla işbaşına gelen belediyenin, küçük esnaf ve sanatkârları koruması gerekirken, ilçedeki büyük marketleri korumaya alırcasına kolaylıklar sağlamasını da kabullenemediklerini belirten Başkan Güler, “Belediyeden açılış izni alan büyük marketlerin kaldırım işgallerine, yaşattığı trafik karmaşasına ve hepsinden önemlisi otopark yerlerinin olmamasına göz yumuluyor. Bizler on metrekarelik yerlerde hayatımızı sürdürmeye çalışırken, belediye ağaçları keserek bir büyük markete otopark yeri açıyor, kaldırım üzerinin otopark olarak kullanılmasına izin veriyor. Bunlar ne kadar doğru?. Belli bir araç sayısına makul olan yerlere izin vermek bir yana trafik karmaşasının yaşanmasına izin vermesini anlayabilmiş değiliz." ifadesini kullandı.

Güler, "Aileleri ile yaklaşık 10 bin kişinin geçim kaynağı olan, çocuk okutan, vergisini bu memlekete veren Ceyhan’da oyunu kullanan esnafımızın korunmaması ne kadar üzücüdür. Her geçen gün kepenk kapatan esnaf sayımızın artması belediye başkanını düşündürmüyor mu?. Biz buradan Ceyhan halkına sesleniyoruz; Mahallenizin esnafına sahip çıkın. Işıldayan ışıklarınızı söndürmeyin. Ahilik kültürümüzün son kalesi olan bakkalı, kasabı, manavı ve küçük esnaflarımızı yaşatalım. Bizler alın teri ile evlerimize ekmek paramızı götürürken, esnaflarımızı sırça köşklerinden seyredenleri de Cenab-ı Allah’ın adaletine bırakıyoruz.” diye konuştu.