Emniyet Müdüründen Telsizle Uyarı: Borcu Ödemeyi Göze Alıyorsanız Kefil Olun

Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, telsiz anonsuyla polislerin ‘arkadaşımın işi görülsün’ diyerek kefil olduğu ve bu sebeple büyük mağduriyetler yaşandığını, personelin icra soruşturmaları geçirmemeleri için harcamalarını ekonomik güçlerine göre yapmaları gerektiğini söyledi.

Emniyet Müdüründen Telsizle Uyarı: Borcu Ödemeyi Göze Alıyorsanız Kefil Olun

Bursa Emniyet Müdürlüğü, kredi kartı ve kefil olma sebebiyle bazı polislerin icralık olması üzerine personeli uyardı. Emniyet Müdürlüğü personelinin birçoğunun harcamalarını kredi kartı kullanarak borçla gerçekleştirdiğine ve bazı polislerin kefillik yüzünden icralık durumlarıyla karşı karşıya kalması üzerine Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya’nın talimatıyla sabah mesai başlangıcında polislere telsiz anonsuyla ‘kefillik ve harcama’ konusunda uyarı yapıldı. Kahya; yanlış kullanımların, dikkatsizlik, borçlanma ve kefilliğin aile bütçesinde telafisi güç zararlar açabileceğine işaret etti. Kahya, ekonomik güce bakılmaksızın yapılan harcamalardan dolayı başlatılan icra takiplerinde, hem borçluların hem onlara kefil olanların ciddi mağduriyetler yaşadığını kaydetti.

2011’DE BURSA’DA 119 POLİS İCRA SEBEBİYLE SORUŞTURMA GEÇİRDİ
Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, 2011 yılında Bursa’da polislere açılan 571 idari soruşturmanın 119’unun icra sebebiyle yapılan soruşturmalar olduğunu dile getirdi. Ali Osman Kahya’nın telsiz anonsuyla personeli uyardığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“2011 yılında açılan idari soruşturmaların 119’unu icra sokuşturmaları teşkil ediyor. Soruşturma geçiren polisler arsında kendi borcu olmamasına rağmen kefillik sebebiyle mağdur olan birçok personel bulunmaktadır. Personelin, yaptığı harcamalar konusunda dikkatli olmaları, kefillik konusunun da ciddi sonuç ve yükümlülükler doğurduğunun bilinmesi gerekir. ‘Arkadaşımın işi görülsün’ diye formaliteden kefil olmayın. ‘Borcu öderim’ diyorsanız kefil olun. İcra, alacağını borçludan değil kefilden tahsil eder. Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan maaş kesintileriyle oluşturulan sosyal fon kaldırıldığından mağduriyet yaşanmaması için bu tür icralık olan personele yardım yapılamayacaktır.”
Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya`nın personelin harcamalarında dikkatli olunmasının tavsiye edildiği uyarı anonsunun zaman zaman yapılacağı öğrenildi.
Öte yandan, Avukat Ahmet Köse de kefillik konusunun yeterince önemsenmediğini söyledi. Aile bütçesinin hazırlanması, gelir gider dengesinin oluşturulması gerektiğinin altını çizen Avukat Ahmet Köse, “Yani her ay aile bireylerinin kazancı ve harcamaları hesaplanıp ona göre bütçe oluşturulmalıdır. Özellikle kredi kartı harcamalarında ayağımızı yorganımıza doğru uzatmamız gerekir. Kredi kartlarının yalnızca asgari ödeme tutarını ödediğinizde bile borcunuzun üzerinde faiz işleyeceğini, borcunuzun katlanarak artacağını ve ödeme güçlüğü yaşayabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Tüketim toplumunun çarkları arasında erimeyin. Kefil olarak imza atılan konu, direk sizi bağlar. Toplumumuzda kefillik müessesesi tam olarak anlaşılmadığından büyük mağduriyetler yaşanıyor.” dedi.