Paris Büyükelçisi Burcuoğlu: 'Girişimi Memnuniyetle Karşıladık'

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, 72 senatörün Fransa Anayasa Konseyi'ne "inkar yasası"nın iptali için yaptığı başvuruyu memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Burcuoğlu, Fransa'daki bazı Ermenilerin senatörleri etki altına almak için yoğun çaba sarf ettiğini, hatta bu süre içinde bazı senatörlerin kendilerini tehdit eden Ermeniler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, büyükelçilikte basın toplantısı düzenledi. Büyükelçi Burcuoğlu, "Geldiğimiz nokta çok önemli, beklediğimiz gelişmeyi sağlamış olduk. Bu aşamada, destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Türk-Fransız ilişkilerinin bu yasa gölgesinde yaşaması çok zordu. Anayasa Konseyi'nden de olumlu bir karar çıkmasını bekliyoruz. Türkiye'de iktidar, muhalefet, iş dünyası, sivil toplum örgütleri, Fransa'daki Türk dernekleri tek bir yürek oldu ve bize destek verdi. Emeği geçenherkese teşekkür ediyoruz. Fransa'daki Türk sivil toplum örgütleri, demokratik haklarını kullanarak çok güzel ve yerinde bir şekilde tepkilerini dile getirdi" dedi.Büyükelçi Burcuoğlu, gerek senatoda gerekse mecliste tüm siyasi grupların bu girişime destek vermesinin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Sayının yüksek olması bizi memnun etti. Aslında bu sayı daha da artabilirdi" diye konuştu. Burcuoğlu "Beklediğimiz itiraz başvurusu yapıldı ve bu duruma iyimser yaklaşıyoruz ve ümitli bir bekleyiş içindeyiz, bir aylık sürenin sonunu bekleyeceğiz. Anayasa Konseyi başvuruları aldığını ve kayda geçirdiğini açıkladı ve hatta bir başvuru numarası bile verdi. Önümüzdeki haftaiçinde Anayasa Konseyi'nin bu konuyla ilgili bir raportör tayin etmesi bekleniyor" dedi.

Büyükelçi Burcuoğlu, Fransa'daki Ermeni diasporasına üye bazı kişilerin senatörleri etki altına almak için yoğun çaba sarf ettiğini, hatta bu süre içinde bazı senatörlerin kendilerini tehdit eden Ermeniler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Yasanın 23 Ocak günü yapılan oylamada kabul edilmesinden bugüne kadar olan sürenin çok stresli ve yoğun bir çalışma trafiği ortamında geçtiğine dikkat çeken Büyükelçi Burcuoğlu, "Senato'da yasanın kabul edilmesinden sonra Cumhurbaşkanı'nın iki hafta içinde yasayı onaylamak için hazırlandığını ve tarafımıza bu süreden önce Nicolas Sarkozy'nin imza atacağı yolunda haberler geldi. Ancak Anayasa Konseyi Genel Sekreterliği'nin gerek Meclis, gerek Senato'da itiraz için bir imza kampanyası başlatıldığıyolundaki haberlerin ardından, Elyse Sarayı'na imza sürecinin bekletilmesi mesajı da gönderilmiş oldu" dedi.

Burcuoğlu, büyükelçilik olarak yoğun bir temas trafiğinde bulunduklarını ileterek, Senato ve milletvekillerinin dışında farklı sivil toplum kuruluşları ile de temaslarda bulunduklarını belirtti. Büyükelçi Burcuoğlu, bütün radyo televizyon, yazılı basın ile iletişim içinde olduklarını hatta müzik kanallarının haber programlarında bile çıkıp görüşlerini anlatma fırsatı bulduklarını söyledi.

Fransız basınının yüzde 80'inin bu yasaya karşı görüş bildirmelerini yanı sıra, önemli hukukçuların yine bu yasaya karşı tavır aldıklarını hatırlatan Burcuoğlu, itiraza imza atan milletvekilleri ve senatörlerin bunu bir ilke meselesi yaptıklarını, anayasa ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle başvuruda bulunduklarını söyledi